Želite imati svoju baštu?



Troškovi za hranu rastu svake godine, a često se susrećemo sa upozorenjima da neko povrće ima povišen sadržaj ostataka raznih pesticida. Odgovor na ove izazove je da imamo baštu pored kuće. Ova bašta će nam pružiti svježe, ukusno, zdravo povrće, voće, začinsko i ljekovito bilje.
Pažljivim planiranjem, biranjem vrsta i sorti povrća i drugog bilja možemo učiniti da nam bašta bude radost i da uz malo rada i njegovanja biljaka uvijek možemo ubrati svježe namirnice za svoju porodicu.
Kako stvoriti baštu po svojoj mjeri?
Bašta ima koliko ima i baštovana. Neka vaša bašta bude prilagođena vama i vašoj porodici. Sa planovima za baštu krećemo kada odredimo sa kojim prostorom raspolažemo. Kada se radi o kućama u gradu i prigradskim naseljima uvijek ćemo se susresti sa ograničenim prostorom. Za one koji nemaju kuću sa dvorištem balkoni, terase ili prozorske daske mogu poslužiti da uzgajaju povrće, jagode, začinsko ili ljekovito bilje.
Kod izbora prostora za baštu izbjegavati dvorišta sa intenzivnim saobraćajem. Nikad ne uzgajajte povrće neposredno pored ulice. Godinama iz auta gledam dvorište jedne kuće u jednom gradu i nikad mi neće biti jasno zašto uzgajaju blitvu u svom dvorištu.  Ulica je izuzetno prometna, dvorište je neograđeno. Između je prolaz za pješake. Nikad mi neće biti jasno zašto ljudi svake godine uzgajaju blitvu. To je najbolja blitva koju sam ikad vidjela, sa ogromnim zelenim listovima. Blitva, kao i drugo lisnato povrće, usvaja velike količine štetnih materija. Koliko automobila, kamiona prođe tom ulicom. Koliko otrova u tom prelijepom lišću. Bolje i odustati od bašte u dvorištu ako vam je kuća pored prometne ulice.
Veličina prostora će biti limitirajući faktor. Naravno da nećete uzgajati vrste koje traže mnogo prostora ili ćete tek po neku biljku posaditi.
Da li je zemljište pogodno za uzgajanje biljaka? Uvijek možete poboljšati strukuturu i kvalitet zemljišta. Možemo dodati kompost, malčirati ili kada je zemljište glinovito i suviše zbijeno dodajemo pijesak. Ili ćete uzgajati biljke u visokim gredicama ili posudama.
Za baštu ne birajte mjesto koje je u sjeni. Uvijek prednost dajte zemljištu koje je osunčano, dobro drenirano i gdje je dobra ventilacija vazduha.
Razgovarajte sa članovima porodice. Šta oni vole da jedu? Nema smisla da uzgajate paradajz, ako ga niko od ukućana neće jesti. Možda, nije ni vama na spisku omiljenih povrtnica. Napravite spisak biljaka koje želite uzgajati.
Napravite plan sjetve. Bez dobrog plana nema ni uspješne sezone. Koliko biljaka neke vrste ili sorte planirate posaditi, na koji razmak, koji su dobri i loši susjedi?
Kakvu baštu želite? Koliko vremena imate da se posvetite radu u bašti? Da li ćete orati, praviti gredice, visoke gredice, uzgajati biljke u posudama?
Da li je blizu voda za zalijevanje?
Da li imate potreban alat? Napravite spisak potrebnog alata za rad u bašti. Olakšajte sebi. Nemojte da zaboravite nabaviti dobar par rukavica.
Kakvu baštu želite? Organska poljoprivreda, permakultura, biodinamika ili ćete napraviti baštu koja je miks raznih pravaca u poljoprivredi. Možda ćete praviti lazanja gredice ili spiralne gredice.
Nabavite sjeme na vrijeme. Da li ćete sami uzgajati rasad ili ćete kupovati presadnice?
Sve su to pitanja na koja sebi trebate dati odgovor kada se odlučite da imate baštu.
Bašta je obaveza, ali i velika radost.

Comments