Možda vi ne volite puževe, ali oni obožavaju vaše povrće

 



Napast od koje strahuju mnogi uzgajivači povrća, cvijeća i drugog bilja su puževi, posebno puževi golaći. Godine poput ove zadaju pravu glavobolju, jer vlažna zemlja znači invaziju puževa.

Ovi mekušci ostavljaju za sobom tragove sluzi i pojedene biljke. Što su biljke mlađe to je šteta veća. Mogu ih potpuno pojesti. aktivni su noću, a dan provode na skrovitim i mračnim mjestima.

Mnogo načina suzbijanja sam primjenjivala. Neki su manje, a neki više efikasni. Međutim, u ovakvim godinama oni su gospodari bašte i cvjetnjaka.

Pisala sam i o sredstvu od puževa protiv puževa. Ovo sredstvo ne ubija puževe, ali ih odbija. Ne koristi se za zalijevanje u blizini biljaka. Utvrdite odakle dolaze. Puževi su kao slonovi, imaju svoju stazu i tvrdoglavo je koriste noću, dok vi spavate. Polijevanjem staze ovim sredstvom mijenjate smjer njihovog kretanja. Kada je pospete okolo bašte ili cvjetnjaka sprečavate puževe da dolaze u pohode. Tada borbu vodite samo s puževima koji su unutar bašte ili cvjetnjaka. Olakšavate posao suzbijanja, jer veliki broj puževa dolazi sa okolnih površina, iz komposta, kod nas dolaze iz kanala u koji se sakuplja suvišna voda.

Prije svega da vas upozorim da ovo sredstvo ima neugodan miris i da priprema nije za ljude slabog želuca. Biće vam potrebna kanta sa poklopcem, najbolje od mase za krečenje. Napunite je vodom, a zatim u vodu ubacite puževe koje sakupite. Dobro poklopite. Poslije dva do tri dana skinite poklopac i puževe koji su na poklopcu ili iznad nivoa vode ubacite u tečnost, promiješajte i zatvorite. Nakon nekoliko dana svi puževi će uginuti. Broj dana zavisi od vremenskih uslova. Kada tečnost zapjeni izlijevamo je po rubovima bašte, na put puževa.

Djeluje kao upozorenje, jer ima miris raspadnutih, uginulih puževa. Žive jedinke će izbjegavati takva mjesta, jer osjećaju da im prijeti  opasnost. Neće se kretati preko barijere s takvim mirisom sve dok miris ne ishlapi.


Comments