Zimsko povrće - Prasa, praziluk ili poriluk 1.dio


Ove zime darujte sebe i svoje voljene zimskim povrćem.


Prasa Allium porrum pripada porodici lukova. Svojim specifičnim okusom se razlikuje od crvenog i bijelog luka. Ovaj okus ili volite ili ne volite. Za razliku od drugih pripadnika porodice lukova koji se najviše koriste kao začini prasa je namirnica od koje se pripremaju brojna jela: supe, čorbe, variva, pite i mnoga druga jela. Prasa se može  puniti, kuvati, dinstati, pržiti, peći, roštiljati. Odlično se slaže sa krompirom, piletinom, drugim povrćem. Često je koriste umjesto crvenog luka zbog blažeg okusa, nije ljuta i nema intenzivan miris. Prednost prase je što ne izaziva suzenje očiju kao što je to slučaj sa crvenim lukom.

U svojoj kuhinji su je upotrebljavali stari Egipćani, Grci i Rimljani. Svojim oblikom podsjeća na štap. Podzemni dio je bijele boje, mesnat i zadebljao. Listovi su pljosnati, dugački  i podsjećaju na listove bijelog luka, ali su većih dimenzija. Zimska prasa je manje aromatična u odnosu na ljetnu.

Kako kupiti dobru prasu?

Prilikom kupovine obratiti pažnju da je svaki struk prase svjež, na dodir čvrst, da ima karakterističnu čvrstinu i boju. Boja podzemnog dijela je bijela i ne smije imati mrlje po sebi. Zeleni dio listova treba da je svježeg izgleda, lijepo obojen, a listovi da su priljubljeni. Prasa se kupuje čista, bez primjesa zemlje. Na biljci ne smije biti simptoma oboljenja ili znakova oštećenja, korijen treba da je skraćen. Može da se čuva na hladnom mjestu nekoliko dana. Prasa sa korijenom može da se utrapi u pijesak unutar plastenika ili prostorije sa dnevnim osvjetljenjem (bez grijanja, ali ne smije da mrzne). Trapljena u plasteniku prasa može da se koristi tokom cijele zime i neće izgubiti ništa od svojih nutritivnih vrijednosti.

Ljekovitost prase

Od davnina prasa je korištena u narodnoj medicini. Prasa ima malu kalorijsku vrijednost, a iznimno je bogata mineralima, sadrži dosta mangana, željeza. Odlikuje se velikim sadržajem vitamina C i B6.

Odličan je čistač organizma. Koristi se u prevenciji mnogih oboljenja, poboljšava imunitet, snižava holesterol, snižava krvni pritisak, jača krvne sudove.  Bogat je eteričnim uljima koja povoljno djeluju na organe za varenje,  lučenje sokova odgovornih za varenje i potiču izlučivanje urina. U sklopu proljećne detoksikacije i čišćenja organizma prasu je dobro koristiti jer obnavlja crijevnu floru. On čisti crijeva od loših gljivica i bakterija. Ima blago laksativno djelovanje i preventivno djeluje protiv hemoroida. Koristi se u borbi protiv anemije, ublažava kašalj i pomaže kod iskašljavanja, potiče rad organa digestivnog trakta, poboljšava apetit.

Zbog sadržaja eteričnih ulja bogatih sumporom pomaže kod problema sa disajnim organima, bubrezima, jetrom, pomaže u čišćenju krvi i jača imunitet.

Od prase može da se priprema čaj kao i od crvenog luka ili da se primjenjuje u vidu obloga od kuvane prase kod uvećanje štitnjače.

Obratite pažnju!

Koristite cijelu biljku prase, a ne samo bijeli dio. Zeleno lišće sadrži mnogo više vitamina od bijelog dijela.

Ljudi koji imaju kamen u bubregu ili su skloni nastaknu kamenja u bubrezima trebaju obazrivo da koriste prasu u ishrani zbog toga što sadržaj oksalate.


Alergični na nikal trebaju da izbjegavaju da konzumiraju prasu, jer on sadrži mnogo nikla.

Nastaviće se....

Comments