Bašta u saksiji - 2.dio

Male biljke za veliko zadovoljstvo

Odlučili ste da postanete urbani baštovan, pronašli prostor za svoje saksije sa povrćem, začinskim i ljekovitim biljem, kupili saksije i zemlju i sada je pravi trenutak da posijete ili posadite svoje biljke.

Za male saksije odaberite biljne vrste sa malim korijenom: razne salate, rotkvica, luk vlasac, bijeli i crveni luk, jagode, mnoge začinske i ljekovite biljke.

Salata



Salata se može sijati u saksije tokom cijele godine. Najbolje je sijati u intervalima od 15 dana. Na ovaj način obezbjeđujete redovnu berbu svoje salate tokom cijele godine. Mogu da se posiju u male saksije, korita za cvijeće, žardinjere, viseće korpe. Ukoliko ih sadite u veće posude obezbjedite razmak između pojedinačnih biljaka od 20cm.

Zemlja u saksoji treba da je rahla, bogata humusom, dovoljno vlažna. Salatu treba redovno zalijevati, jer biljke rastu brzo. Već nakon dvadesetak dana možete da berete vlastitu salatu.

Ne čekajte dugo i posijte svoju salatu, jer salata neće klijati ako je pretoplo.

Najbolje je izabrati sorte koje se režu. Ovakve salate su idealne za saksije. Možete ih rezati i do 5x, a one će svaki put dati lijep grmić listova dovoljan za jedan obrok. Takođe, ne režito da korijena ni salate glavičarke kada odstranjujete glavice. Odrežite 1- 2cm iznad planiranog reza. Na ovaj način aktiviraće se vegetativni pupoljci i dati nove listove.

Najbolje je sjeme salate posijati u jednu saksiju i kada mlade biljčice niknu i imaju visinu 5cm presadite ih u stalne saksije.

Birajte salate kraćeg vegetacijskog perioda. Što se tiče boje, oblika listova, ukusa  salate vas mogu iznenaditi.

Pored raznih zelenih salata veoma lako se uzgajaju i kres salata (grbica), rikola, matovilac, blitva.

Kres salata



Kres salata je veoma malo zastupljena kod nas. Ova povrtnica ima pikantan okus na hren i svim ljubiteljima hrena će se veoma svidjeti. Idealna je za uzgajanje u zatvorenom i dobro osvjetljenom prostoru. Ona olakšava probleme sa disanjem.

Sije se svakih 10 dana da bi obezbjedili kontinuiranu berbu. Sjeme je veoma sitno i sije se u redove ramaka 10 do 15cm. Klija na svjetlu, pa je poslije sjetve nije potrebno prekriti zemljom ( slično kao bosiljak). Potrebno joj je obezbjediti vlagu u površinskom sloju i temperaturu 20 do 25ºC za nicanje. Nakon nicanja temperatura može i da se snizi na 15ºC.


Kres salata je spremna za berbu 15 do 30 dana nakon sjetve.

Comments