Male biljke za veliko
zadovoljstvo
Odlučili ste da
postanete urbani baštovan, pronašli prostor za svoje saksije sa povrćem,
začinskim i ljekovitim biljem, kupili saksije i zemlju i sada je pravi trenutak
da posijete ili posadite svoje biljke.
Za male saksije
odaberite biljne vrste sa malim korijenom: razne salate, rotkvica, luk vlasac,
bijeli i crveni luk, jagode, mnoge začinske i ljekovite biljke.
Salata
Salata se može sijati
u saksije tokom cijele godine. Najbolje je sijati u intervalima od 15 dana. Na
ovaj način obezbjeđujete redovnu berbu svoje salate tokom cijele godine. Mogu
da se posiju u male saksije, korita za cvijeće, žardinjere, viseće korpe.
Ukoliko ih sadite u veće posude obezbjedite razmak između pojedinačnih biljaka
od 20cm.
Zemlja u saksoji
treba da je rahla, bogata humusom, dovoljno vlažna. Salatu treba redovno
zalijevati, jer biljke rastu brzo. Već nakon dvadesetak dana možete da berete
vlastitu salatu.
Ne čekajte dugo i posijte svoju salatu, jer salata neće
klijati ako je pretoplo.
Najbolje je izabrati
sorte koje se režu. Ovakve salate su idealne za saksije. Možete ih rezati i do
5x, a one će svaki put dati lijep grmić listova dovoljan za jedan obrok.
Takođe, ne režito da korijena ni salate glavičarke kada odstranjujete glavice.
Odrežite 1- 2cm iznad planiranog reza. Na ovaj način aktiviraće se vegetativni
pupoljci i dati nove listove.
Najbolje je sjeme
salate posijati u jednu saksiju i kada mlade biljčice niknu i imaju visinu 5cm
presadite ih u stalne saksije.
Birajte salate kraćeg
vegetacijskog perioda. Što se tiče boje, oblika listova, ukusa salate vas mogu iznenaditi.
Pored raznih zelenih
salata veoma lako se uzgajaju i kres salata (grbica), rikola, matovilac,
blitva.
Kres salata
Kres salata je veoma
malo zastupljena kod nas. Ova povrtnica ima pikantan okus na hren i svim
ljubiteljima hrena će se veoma svidjeti. Idealna je za uzgajanje u zatvorenom i
dobro osvjetljenom prostoru. Ona olakšava probleme sa disanjem.
Sije se svakih 10
dana da bi obezbjedili kontinuiranu berbu. Sjeme je veoma sitno i sije se u
redove ramaka 10 do 15cm. Klija na svjetlu, pa je poslije sjetve nije potrebno
prekriti zemljom ( slično kao bosiljak). Potrebno joj je obezbjediti vlagu u
površinskom sloju i temperaturu 20 do 25ºC za nicanje. Nakon nicanja
temperatura može i da se snizi na 15ºC.
Kres salata je
spremna za berbu 15 do 30 dana nakon sjetve.
Comments
Post a Comment