Paradajz
Paradajz je biljna
vrsta koja se najčešće gaji u posudama kao“neko konkretno povrće“, tome
doprinose i mnogobrojne sorte koje se razlikuju po plodovima, veličini biljke,
otpornosti, različitim rastom.
Postoji paradajz sa
svačiji okus i za svaki prostor. Danas su selekcionisane i brojne mini sorte
upravo za gajenje u saksiji.
Za mini sorte
paradajza su dovoljne i male saksije dubine 15cm, dok većini sorti može da
odgovara i posuda dubine 30cm.
Biljke presadnice
možete proizvesti sami ili ih kupiti gotove i zatim presaditi u svoje posude.
Odrasle biljke traže oslonac i trebate nabaviti štapove koji će vam poslužiti
za to.
Paradajz treba
redovno njegovati, zalijevati, đubriti, otkidati zaperke. Kako biljka paradajza
raste između glavne stabljike i lista pojavljuju se zaperci. Zaperke je
najbolje otkidati dok su još mali i nježni, jer tada ne ostavljaju rane kroz
koje se može ostvariti infekcija nekog obolenja.
Krastavac
Krastav je među
omiljenim biljkama koje se gaje u posudama. Za njega treab pripremiti oslonac i
najbolje ga je postaviti uz zid. Može da se posije direktno u zemlju, kada je
temperatura tla >15ºC, ili da ga
gajite iz presadnica.
Kao i kod paradajza i
za krastavac su selekcionisane brone sorte. Za urbane poljoprivrednike, koji
gaje krastavac u posudama, interesantne su mini sorte. Kod ljubitelja ovakvog
načina gajenja krastavca omiljena je sorta Mini Stars. Plodovi su ukusni, dužine
do 10cm. Biljku karakteriše viseći rast i zbog toga se može zasaditi u viseće
saksije. Ova sorta odlikuje se i velikom otpornošću.
Plodovi krastavca
dospjevaju brzo. Izaberite sorte koje su otporne na plamenjaču i ne zalijevajte
listove, to može da izazove pojavu raznih oboljenja
Obavezna je i
prihrana. Biljku krastavca treba redovno i orezivati. Orezivanjem se regulišu
rast i plodonošenje.
Paprika
Paprike su
fantastične biljke za gajenje u posudi, odlikuju se brojnim sortama koje se
razlikuju prema veličini, boji i obliku ploda.
Najčešće se gaje mini
paprike i čili paprike.
Sjetva se obavlja
kada je temperatura >15ºC ili možete kupiti gotove presadnice. Ljute paprike
su otpornije od običnih, slatkih paprika i idealne su za početnike.
Fotofrafije preuzete sa freeimages.com
Fotofrafije preuzete sa freeimages.com
Comments
Post a Comment