Bašta u saksiji - 4.dio

Paradajz



Paradajz je biljna vrsta koja se najčešće gaji u posudama kao“neko konkretno povrće“, tome doprinose i mnogobrojne sorte koje se razlikuju po plodovima, veličini biljke, otpornosti, različitim rastom.

Postoji paradajz sa svačiji okus i za svaki prostor. Danas su selekcionisane i brojne mini sorte upravo za gajenje u saksiji.

Za mini sorte paradajza su dovoljne i male saksije dubine 15cm, dok većini sorti može da odgovara i posuda dubine 30cm.

Biljke presadnice možete proizvesti sami ili ih kupiti gotove i zatim presaditi u svoje posude. Odrasle biljke traže oslonac i trebate nabaviti štapove koji će vam poslužiti za to. 

Paradajz treba redovno njegovati, zalijevati, đubriti, otkidati zaperke. Kako biljka paradajza raste između glavne stabljike i lista pojavljuju se zaperci. Zaperke je najbolje otkidati dok su još mali i nježni, jer tada ne ostavljaju rane kroz koje se može ostvariti infekcija nekog obolenja.

Krastavac



Krastav je među omiljenim biljkama koje se gaje u posudama. Za njega treab pripremiti oslonac i najbolje ga je postaviti uz zid. Može da se posije direktno u zemlju, kada je temperatura tla  >15ºC, ili da ga gajite iz presadnica.

Kao i kod paradajza i za krastavac su selekcionisane brone sorte. Za urbane poljoprivrednike, koji gaje krastavac u posudama, interesantne su mini sorte. Kod ljubitelja ovakvog načina gajenja krastavca omiljena je sorta Mini Stars. Plodovi su ukusni, dužine do 10cm. Biljku karakteriše viseći rast i zbog toga se može zasaditi u viseće saksije. Ova sorta odlikuje se i velikom otpornošću.

Plodovi krastavca dospjevaju brzo. Izaberite sorte koje su otporne na plamenjaču i ne zalijevajte listove, to može da izazove pojavu raznih oboljenja

Obavezna je i prihrana. Biljku krastavca treba redovno i orezivati. Orezivanjem se regulišu rast i plodonošenje.

Paprika



Paprike su fantastične biljke za gajenje u posudi, odlikuju se brojnim sortama koje se razlikuju prema veličini, boji i obliku ploda.

Najčešće se gaje mini paprike i čili paprike.


Sjetva se obavlja kada je temperatura >15ºC ili možete kupiti gotove presadnice. Ljute paprike su otpornije od običnih, slatkih paprika i idealne su za početnike.

Fotofrafije preuzete sa freeimages.com

Comments