Kako odabrati lokaciju za postavljanje plastenika




Izbor lokacije plasenika ima veliki uticaj na stabilnost i produktivnost u plasteničkoj proizvodnji povrća. Prilikom izbora lokacije treba se odlučiti za lokacije koje obezbjeđuju maksimalne povoljne uslove, blizinu saobraćajnice, lak pristup plasteniku, blizinu vode, blizinu izvora električne energije.

Osnovni uslovi pri odabiru lokacije su:

1.    dobra osvjetljenost

2.    zaštita od vjetra

3.    pristupačnost vode za zalijevanje.

Dobra osvjetljenost je od izuzetne važnosti za proizvodnju povrća. Tokom godine imamo 1 do 1,5 mjeseci vrelih dana sa jakom osvjetljenošću. U toku ostalog dijela godine osvjetljenost se smanjuje. Zbog toga treba unaprijed razmišljati kako da se biljke u plasteniku zaštite od nedostatka svijetlosti.

Idealna lokacija ima smjer sjever-jug. Plastenik treba da je osvjetljen od izlaska do zalaska Sunca. Bez svjetlosti nema ni razvoja povrća i zato plastenik ne bi trebao biti zaklonjen visokim drvećem i zgradama.

Potrebno je planirati da plastenik bude osvjetljen od 7 do 21h i postavljen na lokaciju na kojoj nema velike sjene. Takva lokacija obezbjediće dobre uslove za rast povrća i smanjiti gubitak toplote.

Plastenici se postavljaju na ravnim lokacijama sa nagibom do 0,4% radi oticanja suvišne vode. Izbjegavati lokacije sa visokim nivoom podzemne vode. Treba izbjegavati lokacije u dolinama i uvalama gdje se duže vrijeme zadržava magla. Ukoliko je lokacija za plastenik previše nagnuta treba je izravnati prije postavljanja plastenika.

Plastenici treba da budu zaštićeni od vjetra, ali ih ne treba postavljati u zavjetrinama sa veoma slabom cirkulacijom vazduha. Vjetrozaštitni pojasevi trebaju biti visine 2 do 2,5m. Oni smanjuju gubitak toplote. Obično se sade javor, aronija. Brezu treba izbjegavati jer se njen korijen rasprostire u prečniku od 10m i često dospjeva do plastenika i uzima hraniva i vodu od biljaka iz plastenika.


Plastenik treba da bude blizu izvora kvalitetne vode koja je pogodna za zalijevanje, udaljen od glavnih saobraćanica kako ne bi došlo do zagađenja povrća.

Comments