Ljekovita lavanda i ljekoviti lavandin

Već hiljadama godina ljudi lavandu koriste kao ljekovitu i ukrasnu biljku.



Lavanda je biljka sa toliko pozitivnih učinaka na ljudski organiza. Pomaže nam kod: nesanice, stresa, smiruje nas, ublažava ubode insekata, poboljšava probavu, uklanja ili smanjuje bolove, liječi urinarni trakt, pomaže kod problema sa disajnim organima, potiče cirkulaciju, poboljšava imunitet, poboljšava raspoloženje, koristi se za njegu kože, za pripremu kupki, krema i mnogo je drugih pozitivnih efekata lavande.

Lavanda nam pomaže da smanjimo stres. Njen uticaj na naše emocionalno i metalno stanje i cjelokupan nervni sistem je umirujuće i na taj način smanjuje stres i umanjuje djelovanje negativnih faktora. Ubrzava oporavak snage, povećava produktivnost, poboljšava naše raspoloženje.

Predivna je ukrasna biljka koja svojim mirisom popravlja raspoloženje. Miris tjera mnoge insekte, posebno komarce i moljce.

Izuzetna je medonosna biljka, privlači pčele i leptire.

Može da se koristi svježa, osušena ili kao ulje.

Osušen cvijet lavande je djelotvoran kao i svjež i zadržava miris. Cvijetovi se beru čim se otvore pupoljci, a snopići se objese naopačke i suše na promajnom mjestu. Pored cvjetova i listovi se mogu koristiti kao čaj ili dodatak jelima.

Čaj od lavande je veoma ukusan i pomaže kod regulisanja želudčanih tegoba i smiruje. Uzmu se 2 kašike lavande i preliju sa šoljom vode 2dl. Nakon 5 minuta čaj se procijedi i može se piti.

Treba razlikovati eterična ulja lavande i lavandina. Kako se razlikuju po svom hemijskom sastava tako je različit i njihov efekat.

U ulju lavandina se javljaju kamfor i cineol, a u pravoj lavandi ih nema. Zbog toga je ulje lavandina oštrije note mirisa. Lavandin ima jače antibakterijasko djelovanje, posebno na površini kože, kao i antigljivično. Ulje prave lavande je nježnije i nema taj efekat,ali ima odličan efekaz na tretman kože i za njen oporavak.

Upravo se ulje lavandina koristi kod tretmana zbog uboda insekata. Dovoljno je kapnuti kap ulja lavandina na ubodeno mjesto i svrab će nestati.

Koje ulje ćete koristiti zavisi od namjene i prije toga se trebate dobro informisati.

Lavandino ulje je odlično za tretiranje i njegovanje cijelog tijela, lica i kose. Dovoljno je nekoliko kapi lavandinog ulja pomiješati sa maslinovim  - ova kombinacija umiruje iritacije kože.
Ukoliko se lavanda koristi za kupke može se pripremati na različite načine, sama ili u kombinacijama sa ružmarinom, borom... Može da se koristi svježa, osušena, kao ulje ili gotove kupke.

Najjednostavnija kupka je kada se suva lavanda u vrećici i potopi u toplu vodu za kupanje.
Može se napraviti i kupka: 50g suve lavande se prelije 1l ključale vode i ostavi 30 minuta da se prohladi i da lavanda pusti svoje sastojke u vodu. Procjeđen odvar se dodaje u vodu za kupanje.


Za liječenje gastrointestinalnog trakta koristi se sirup od lavande koji se priprema od 200g cvjetova lavande, 0,5l ključale vode i 0,5kg meda ili šećera.

Comments