U današnjem svijetu
postalo je jasno da je hrana najvažniji resurs. Zdrava hrana, proizvedena bez
upotrebe hemije, je postala sinonim za ljudsko zdravlje.
Sretni su ljudi
koji mogu da gaje vlastit hranu bez hemije, uživaju u vremenu provedenom u
bašti i druženju sa drugim baštovanima. Kada jednom uđete u svijet baštovana
svakim danom ćete se zaljubljivati u svoje bljke i njihove plodove.
Postanite baštovan
i iskoristite sve prednosti uzgajanja vlastite hrane. Neka vas ne obeshrabri
nedostatak imanja, prostora. I najmanja saksija može da posluži za gajenje
začinskog bilja, salate, jagode.
Počnite sa gajenjem
hrane ove sedmice, ovog dana, ovog trenutka jer je to najbolji trenutak. Za
sveku vegetacijsku sezonu postoje biljke koje možete gajiti.
Skoro svako domaćinstvo
može i na maloj površini proizvesti dovoljno povrća i začinskog bilja. Ova
aktivnost vam može pozitivno uticati na kućni budžet, poboljšava se imunitet i
pokretljivost.
Baveći se gajenjem
povrća možete smanjiti i količinu otpada. Sav otpad od čišćenja voća i povrća,
pokošenu travu, papir i karton, usitnjene grane možemo iskoristiti za pripremu
komposta.
Ukoliko imamo
dovoljno prostora i vremena možemo se posvetiti i gajenju kalifornijskih glista
koje će otpad predaiti u humus.
Pridružite se
zajednicama baštovana od kojih možete doboto mnogo korisnih informacija o
gajenju povrća, možete dobiti i sjeme starih sorti i na taj način doprinijeti
njihovom očuvanju.
Dajte prednost
prirodnom načinu gajenja biljaka bez upotrebe mineralnih đubriva i hemijskih sredstava
za zaštitu.
Učinite da povrće
koje sami uzgojite na prirodan način bude vaš lijek.
Comments
Post a Comment