Planiranje bašte




Period zime je vrijeme koje treba iskoristiti za planiranje bašte i pripremu za sledeću sezonu. Ovo vrijeme iskoristiti da prikupite i pročitate literaturu o biljkama koje želite da gajite u svojoj bašti ili cvijetnoj gredici.

Planiranje vrta je koristan i kreativan rad koji će vas poštedjeti mnogih problema koji bi se pojavili tokom sledeće vegetacije. Veliku pažnju prilikom planiranja trebamo posvetiti vremenu kojim raspolažemo za sjetvu, sadnju i brigu o našem cvijeću, povrću i voću. Ukoliko raspolažemo sa malo vremena najbolje je da izaberemo biljne vrste i sorte koje traže manje brige, bolje podnose sušna razdoblja, biljke otpornije na bolesti i štetočine. Kada spadate u grupu baštovana sa manjkom vremena trajnice su odličan izbor za vas.

Prije nego što pristupimo planiranju gredica trebamo znati položaj strana svijeta, kretanje Sunca, osunčanost parcele i da li neki visoki objekti ili drveće bacaju sjenu na parcelu i koliko ta sjena traje. Obratiti pažnju na smijer vjetra i da li nam je potrebno posijati biljke koje bi bile zaštita od vjetra ( npr. kukuruz, suncokret).

Prilikom planiranja gredica sa povrćem treba obratiti pažnju na veličinu parcele, vrste povrća koje želimo gajiti. Širina gredica treba da je najviše 1,2m kako bi se njega gredice mogla obaviti sa dvije strane i kako nam ne bi bio napor da radimo na sredini gredice. Dužina gredica može biti proizvoljnja, u skladu sa našim potrebama i veličinom parcele.

Uzeti u obzir koje vrste i sorte povrća sijemo i sadimo. Među biljkama postoje dobri i loši susjedi i potrebno ih je kombinovati kako bi naše biljke bile zdrave. Neke biljke vole sjenu dok su druge povrtne vrste isključivo biljke osunčanih terena.

Planirati mjesto za ukrasne i ljekovite biljke koje imaju pozitivno dejstvo na povrtnice. Takve su biljke: neven, kadifica, bosiljak, dragoljub, menta i mnoge druge. Bijeli luk je povrtnica koju možemo iskoristiti i kao zaštitu u bašti. Krtice ne vole miris bijelog luka. Biljke bijelog luka posađene pored jagoda štita jagode od raznih oboljenja , posebno od trulenja, i štetočina. Od nejga se priprema odličan pripravak za zaštitu bilja od bolesti i štetočina. Divlja loboda na sebe privlači lisne uši.

Neke biljke su odlične za pripremu đubriva ili pripravaka za zaštitu bilja u bašti, cvijetnjaku ili voćnjaku. Ukoliko u blizini ne možemo nabaviti ove biljke najbolje je da unaprijed odredimo mjesto na parceli samo za njih. Kopriva, gavez, sljez su biljke koje su neizostavne kada se odlučite da svoje povrće gajite na zdrav način, bez upotrebe hemije.

Comments