Rukola Eruca sativa je jednogodišnja ili dvogodišnja
povrtna kultura koja vodi porijeklo sa Mediterana, ima male zahtjeve za
toplotom i otporna je na niske temperature i mrazeve. Može da se uzgaja tokom
cijele godine, ali najbolje uspijeva tokom proljeća i jeseni. Veoma je
cijenjena povrtna vrsta u gastronomiji zbog sadržaja minerala (kalcijuma, kalijuma,
magnezijuma, fosfora, željeza), vitamina (vitamin C, vitamini B kompleksa),
eteričnih materija. Čest je sastojak salata, ali je i dodatak supama i čorbama.
Najbolje je da se koristi svježa i sirova (u salatama), a njene sjemenke se
koriste za izradu senfa. Stajanjem gubi na kvalitetu i gubi okus. Može da se
čuva do 7 dana u frižideru zamotana u plastičnu vrećicu ili u hermetički
zatvorenoj posudi.
U narodnoj medicini
se rukola koristi od davnina. Ona jača imunitet, ima antikancerogena svojstva,
jača srce, reguliše varenje, pomaže kod hroničnog zatvora, smanjuje pojavu raka
dojke.
Cvijet rukole
Biljka rukole prvo
razvija lisnu rozetu, a poslije se formira cvijetna grana. Cvjetovi cu bijeli
ili žuti. Bilja može da dostigne visinu od 60 do 80cm. Formira dugačku mahunu
unutar koje se nalaze sjemenke. U jednoj mahuni može biti i do 30 sjemenki.
Uzgajanje rukole
Za uzgajanje rukole
odgovaraju pjeskovita ili srednje teška zemljišta, neutralne ph reakcije. Dobri
predusjevi za rukolu su mahunarke, tikvenjače i krompir. Ne treba je sijati iza
kupusnjača i salata.
Može da se uzgaja
direktno sjetvom ili proizvodnjom presadnica. Optimalna temperatura za rast
rukole je između 16 i 18ºC. Međuredni
razmak je od 15 do 30cm, a razmak u redu se kreće od 3 do 8cm. Dubina sjetve
sjemena je od 1 do 1,5cm. Rukolu ne treba pretjerano đubriti azotnim đubrivima
jer nagomilava azotnja jedinjenja u lišću. Traži redovno zalijevanje. Na isto
mjesto se može posijati tek nakon 4 godine.
Kada su temperature
visoke bolje je ne sijati rukolu jer brzo ide u sjeme.
Rukola za berbu
dospijeva 20 do 40 dana. Mogu se brati pojedinačni listovi kako
dospjevaju ili se cijela rozeta listova prikraćuje. Prikraćivanje se može
vršiti 2 do 4 puta. Broj berbi zavisi od uslova uspjevanja.
Prinos lišća rukole
je 1,5 do 2,5kg/m2.
Comments
Post a Comment