Marmelada od mrkve - recept

Zbog veliko inetresovanja za marmeladu od mrkve pišem Vam recept ove ukusne marmelade.

Namirnice koje su Vam potrebne za pripremu marmelade su:

  1. Mrkva
  2. Šećer
  3. Limun - sok i korica od limuna.
Šećer i limunov sok su jedini konzervansi.

Osnovna količina je:


  • 1kg mrkve,
  • 0,75kg šećera i
  • 2 limuna.
Potrebnu količinu prilagođavate svojim potrebama, ali zadržavate ovaj odnos. Ukoliko želite pripremiti prvi put ovu marmeladu tada Vam je za 4 teglice od 370ml potrebno 1,2kg mrkve, 1kg šećera i 2 malo veća limuna.

Priprema:

Mrkvu dobro operite, očistite i nasjecite na kolutove. Nalijete vode da kolutići mrkve budu potopljeni i kuvajte dok mrkva ne bude mekana.



Kada je mrkva skuvana (mekana) ocijedite je. U zavisnosti od Vaše želje skuvani kolutići se mogu pasirati, samljeti štapnim mikserom kako bi dobili jednoličnu masu. Lično više volim marmeladu od mrkve sa komadićima mrkve. Skuvane kolutiće mrkve izgnječimo presom za pire krompir i dobro izmiksamo običnim mikserom.


U ovako pripremljenu smjesu dodajte svu količinu šećera. Mrkva će da pusti vodu i na redu je ukuvavavnje smjese. Kada je mrkva toliko ukuvala da ostaje trag kada prođete kašikom dodajte sok od limuna. Masa će opet da pusti vodu. Nastavite sa ukuvavanjem i na kraju dodajte koricu. Još malo nastavite da kuvate, osjetićete kada limunova korica počne da pušta svoju aromu.

Vrelu marmeladu sipajte u čiste i sterilisane tegle. Zatvorite tegle.

Prijatno!



Comments