Nedavno sam probala marmeladu od čili paprika koja me oduševila. Nije bila previše ljuta, više pikantna.
Ovo je Majin recept u kome nije otkrila koja je čili paprika u pitanju. Navedene količine su dovoljne za 3-4 manje tegle (zavisi od zapremine tegle).
Za pripremanje ove marmelade potrebno je:
- 9 čili papričica,
- 7 - 8 crvenih slatkih paprika,
- 400g paradajza,
- 5- 8 čenova bijelog luka ( broj čenova zavisi od krupnoće),
- 700g šećera,
- 200ml vinskog sirćeta i
- jedna kašičica soli.
Priprema:
Čili papriku, crvenu papriku i čenove bijelog luka usitnite u sjecku. Ovu smjese dodajte isječenom mesu paradajza (najbolje upotrijebiti krupniji čeri zbog arome).
Dobro promiješati i dodati šećer, so i sirće i opet dobro promiješati.
Staviti na šporet, zagrijati smjesu da proključa. Tada smanjiti temperaturu i nastavite sa mješanjem.
Marmelada treba da se zgusne. Što je bolje ukuvana duže će da traje. Malo je prohladite i prespite u sterilisane tegle. U zavisnosti od gustine ukuhavanja marmelada traje do pola godine ako se čuva na suvom, tamnom i hladnom mjestu.
Hvala Maji što je podijelila sa nama recept ove ukusne marmelade.
Comments
Post a Comment