Zimsko povrće - Kelj 2. dio - Kelj u gastronomiji






Kelj je povrtna vrsta koja može da se pripremi i konzumira na razne načine. Može biti glavna namirnica u jelu, ali i dodatak drugom povrću, mesu, tjestenini. Možemo ga koristiti svježeg, skuvanog, dinstanog, blanširanog, pečenog. Od njega se pripremaju salate, sarma, musaka, razna variva i čorbe, razni svježi sokovi.

Prije upotrebe kelj je potrebno dobro oprati, u zavisnosti od varijeteta (glavičasti, lisnati kelj i kelj pupčar) prilagođava se postupak pranja. Kod lisnatog kelja potrebno je dobro oprati svaki list pojedinačno.

Nakon pranja glavice ili listove izrežite na željenu veličinu. Ukoliko ne želite da korstite središnji tvrdi dio lista jednostavno ga odrežite.

Vrijeme potrebno za pripremanje kelja je pod uticajem načina termičke obrade.



Veoma često se priprema ko toplo predjelo ili glavno jelo u kombinaciji sa tjesteninom i sirom (parmezanom ili feta sirom).

Kelj u bešamel sosu

Najjednostavnije, a veoma ukusno je jelo od kelja u bešamel umaku. Za ovo jelo kelj se nasječe na manje rezance i skuva. Posebno se pripremi bešamel umak u koji se doda skuvan i ocijeđen kelj. Ukoliko želite nešto pikantnije jelo možete pripremiti kelj u umaku.

Kelj u umaku

Za ovo jelo je potrebno pripremiti:

1kg kelja,
do 800g kokošije supe.

Za pripremanja umaka nam je potrebno:

30g putera,
20g brašna,
3 kašike senfa,
100ml vina,
200ml slatke vrhnje,
so,biber i šećer po ukusu.

Priprema se tako da se izrezan kelj skuva u kokošijoj supi. Ukoliko nemate kokošiju supu može se koristiti obična voda. Kada se kelj skuva potrebno ga je ocijediti.
Umak se priprema slično kao bešamel umak. Na puteru kratko propržiti brašno. Proprženo brašno zaliti vinom i dobro izmiješati, dolitislatku vrhnju uz miješanje kako se ne bi stvorile grudvice. Dodajte senf i kuvajte još 10 minuta na nižoj temperaturi. Na kraju umak zašinite po svom ukusu.
Kelj dodajte u gotov umak koji će biti kremast.


Čips od kelja - omiljena grickalica

Čips od kelja je veoma lako pripremiti, a ova zdrava grickalica će vas brzo osvojiti. Dovoljno je uzeti listove kelja - količina da prekrije pleh. Oprane i prosušene listove pouljite i začinite po svom ukusus sa soli, biberom, mljevenom paprikom, kimom ili nekim drugim začinima. Ukoliko ne želite da koristite ulje izmiješajte vodu i so i ostale začine koje ste pripremili. U ovo smjesu potopite listove kelja neposredno prije sušenja u rerni.

Kelj u rerni treba da se suši, a ne treba da se peče. Rernu zagrijati na manje od 200°C. Kelj se isušuje 10 do 20 minuta. Vrata rerne je najbolje držati otvorene. Kelj će se brže osušiti ukoliko izvadite tvrdi centralni nerv. Kada je kelj osušenizvadi se iz rerne i ostavi da se ohladi.

Ukoliko koristimo dehidrator sušenje će trajati duže, ali će i temeratura sušenja biti niža.

Uz čips možemo koristiti razne umake po sopstvenom izboru.

Kelj sa peršunom

Za ovo jednostavno jelo listovi kelja treba da su isječeni na željenu veličinu. Na zagrijano ulje spustiti  kelj i dinstati dok kelj ne omekša. Tokom dinstanja poklopite posudu i povremeno promiješajte. Temperatura dinstanja treba biti niža. Kada je kelj mekad začiniti ga sa solju, biberom, dodati sjeckan svježi peršun i mljeven muškatni oraščić.Sve promiješajte i dinstajte još 1 minut.Poslužite toplo jelo jer je tada najukusnije.


Comments