Razmnožavanje afričkih ljubičica lisnim reznicama





Veoma lak način razmnožavanja afričkih ljubičica je i razmnožavanje lisnim reznicama. Dovoljan je jedan list afričke ljubičice da bi smo dobili novu biljku.

Ovo je i odličan način da podmladite svoju kolekciju, jer tokom vremena, kako biljke stare, smanjuje se intenzitet cvjetanja. Što su biljke mlađe imaju intenzivnije cvjetanje.

Za uzimanje lista odaberite biljku koja je dobro razvijena, bez znakova simptoma oboljenja, sušenja ili oštećenja od štetočina. List treba da je dostigao punu veličinu.

Saksija u koju ćemo posaditi list treba da je dobro oprana, čista. Supstrat kvalitetan. Alat koji ćemo koristiti treba da je čist i dezinfikovan. Možemo sječivo makaza i noža prebrisati vatom namočenom u alkohol.

Na listu kojeg smo odvojili ostavite lisnu dršku dugu oko 2,5cm, a osnovu lisne drške zarežite nožem pod uglom od 45 stepeni.
U prethodno pripremljenu saksiju na dno stavite drenažni sloj, zatim je ispunite supstratom i zalijte odstojalom vodom.
Na sredini supstrata prstom napravite rupicu u koju posadite pripremljen list afričke ljubičice.
Kao i kod svakog ukorjenjavanja putem lista za uspjeh postupka potrebna je vlaga. Obezbjedićemo je tako što ćemo preko saksije staviti najlon vrećicu ili prepolovite plastičnu flašu. Dobićete mali plastenik u kome će list imati sve uslove da razvije korjen.
Saksiju držite na osvjetljenom i toplom mjestu, najbolje na prozorskoj dasci. Povremeno provjerite vlažnost u saksiji. Postupak ukorjenjavanja i razvoja nove biljke traje oko tri sedmice, a nova biljka će cvjetati za 6 mjeseci.
Ukoliko se na unutrašnjem dijelu vrećice ili na stjenkama plastične bose pojavi veća količina kapljica to je znak da je previše vode  slobodno skinite vrećicu ili flašu kako bi se obavilo provjetravanje. Obrišite vrećicu ili flašu i ponovo vratite. Ukoliko list prekrijete sa gornjim djelom plastične flaše na kome je čep samo odvrnete čep kako bi se obavilo provjetravanje i smanjila koncentracija vlage. Suvišna vlaga može dovesti do pojave trulenja lista.

Comments