Kako otjerati mačke





Veoma često se u baštama i dvorištima susrećemo sa mačkama koje prave nered i probleme. Mačke jesu korisne, ali ponekad ih želimo što dalje. Mogu stvarati razne problem poput kopanja po gredicama, ostavljanja izmeta. Možda želite da zaštitite ptice u svojoj bašti ili se mačke lutalice tuku sa vašim mačkama ljubimcima i otimaju im hranu. Mačiji izmet može da sadrži razne parazite i prouzrokovače oboljenja koji mogu da zaraze ljude i kućne ljubimce.

Budite uporni

Mačke će imati 1000 razloga da dolaze u vaše dvorište, baštu ili voćnjak. Postarajte se da ne napolju ne ostavljate hranu koju mogu iskoristiti za jelo. Ne pravite im mjesto za odmor. Iskoristiće sve da odspavaju i tako će steći naviku da dolaze.

Repelenti koji svojim mirisom odbijaju mačke

Mirisni repelenti su materije koje imaju neprijatan miris za mačke. Možete ih i sami pripremiti ili kupiti već gotove.

Jedan od uspješih mirisnih repelenata je da pomiješate naribanu koricu narandže i mljevenu kafu. Dobro ih izmješajte. Smejsu pospite po travi, stazama kuda se mačke kreću. Na ruke navucite rukavice dok posipate ovu smjesu.

Prekrijte površine kuda se mačke kreću

Mačke obožavaju da kopaju po mekanoj i rahloj zemlji, a ne podnose da se kreću po površini koja im oštećuje šapice. Upravo to možemo iskoristiti da ih otjeramo. Manje površine, saksije ili žardinjere možemo pokriti pletenom žicom za kokoške. Prethodno je potrebno za biljke isjeći otvore na mreži.

U istu svrhu nam može poslužiti i oštro kamenje, plastične viljuške, borove grančice, komadići crijepa.

Biljke koje mačke ne vole

Mudrim izborom biljaka možemo učiniti naš vrt lijep, ali ne i primamljiv za biljke. Najdjelotvornija je Mačija kopriva ili Mačija trava Coleus canina. Dobar učinak imaju lavanda, baštenska ruta Ruta graveolens i menta. Osim što su efikasne mogu da se sade između drugih biljaka, u bašti i voćnjaku, a veoma su dekorativne biljke.

Vodeni topovi

Mačke nisu ljubitelji vode. Primjetićete da mačke izbjegavaju topove za zalijevanje trave i razne prskalice za vodu.

Danas se mogu kupiti i specjaliziriani vodeni topovi koji djeluju preko senzora koji otkrivaju kretanje mačke. Ovo je najefikasniji način da otjerate mačke.

Ili jednostavno nabavite psa koji ne podnosi mačke i naučite se na njegovo stalno lajanje.

Comments