Mira Jalić: Jedina registrovana opančarka u Bosni i Hercegovini

Program osnaživanja nezavisnih medija,

Independent media empowerment program (IMEP)


Ovaj tekst se realizuje u okviru projekta "Žene pričaju" zahvaljujući sredstvima iz IMEP program New Voices podržanog od strane USAID-a i Centra za promociju civilnog društva.

Mira Jalić: Jedina registrovana opančarka u Bosni i Hercegovini


Mira Jalić - jedina opančarka u BiH

Mira Jalić iz Laktaša je jedina registrovana opančarka u Bosni i Hercegovini. Ovim jedinstvenim zanatom se počela baviti kada je Turistička  organizacija Opštine Laktaši  realizovala projekat obuke iz starih zanata koji je podržao UNDP. Za gospođu Miru ova obuka je bila izazov, jer nikada do tada nije imala doticaja sa opancima i izradom opanaka.

Ljubav i strpljenje potrebni za izradu opanaka

Početak je vezan za mnogo poteškoća. Na obuci su imali kožu koja nije bila adekvatna i kući se vraćala sa plikovima i ispucalom kožom na rukama, ali nije odustala.  Nakon završene obuke imala je urađen prvi par opanaka, a jedina je iskoristila šansu koju je dao UNDP da nabavi opremu za izradu opanaka i registruje radnju. Iz male radionice "Kopča" su do danas izašli brojni opanci, ali je za to trebalo mnogo Mirine želje da nauči izradu raznih vrsta opanaka, ljubavi i strpljenja.

Opančići za djecu su teži za izradu

„Nije bilo laku naučiti, ali sam bila uporna. Provela sam mnogo sati izrađujući opanke. Najteže je što kada se koža počne plesti i napravite grešku ne možete jednostavno sve rasplesti i početi ispočetka. Koža je takav materijal da kada je upletete pogrešno možete sve samo da rasječete. Tako da cijeli rad morate početi ispočetka. Danas mogu reći da sam majstorica za izradu opanaka, a još uvijek učim, otkrivam tajne izrade i učim izradu raznih vrsta opanaka.“

Uvijek ima gotovih opanaka

Nabavka kože je moguća samo iz Srbije, jer na području Bosne i Hercegovine ne postoji izbor kvalitetne kože. Dobra koža je skupa, a za izradu opanaka koriste se razne vrste kože. Za donji dio opanka koristi se koža od goveđeg boxa. To je nešto jača koža debljine 1,5 do 3mm. Gornji dio opanaka se izrađuje pletenjem kožnih trakica od teleće ili kozije kože.

„Izrada opanka zahtjeva znanje i iskustvo. Učila sam preko interneta, ali sam otišla u Srbiju i od opančarke i opančara upijala znanje. Naravno, svaki majstor otkrije osnove, ali su finese izrade opanaka ostajale da se sama pomučim i otkrijem ih. Sada se mogu pohvaliti da izrađujem nekoliko vrsta opanaka: krajiške, šopske, šumadijske sa kljunom i bez kljuna, pertlaše, makedonske. Mogu se pohvaliti da su moji opanci stigli na sve kontinente, od Australije do Amerike. Posebno mi je drago da su moji opanci otišli na Bali kao poklon.“

Opanci pertlaši

Kod izrade opanaka koža se mora pripremiti. Nabavljena koža se mora pokvasiti kako bi bila podatna za dalju obradu. Nakon što se isječe model, koža se stavlja na kalup, zateže i pristupa pletenju gornjeg dijela od izrezanih kožnih trakica. Gornji dio opanka je najzahtjevniji kod izrade opanka i upravo se tu vidi sva umješnost majstora.

Mirine opanke najviše kupuju kulturno umjetnička udruženja, ali i pojedinci. Veoma su traženi opanci za krštenja djece i bjeli opanci za vjenčanja, ali sve više mladih ljudi kupuje opanke umjesto ljetne obuće jer su lagani i radi se o koži koja je prirodni materijal. Za izradu bijelih opanaka koristi se posebna koža i rad sa njom je nešto teži nego rad sa smeđom kožom. Cijena opanaka se kreće od 30 do 100KM što zavisi od veličine i od komplikovanosti izrade. Komplikovanija je izrada opanaka za malu djecu, jer sve je manje, trakice i đon. Opanci za odrasle su lakši za izradu, ali je potrebno više materijala za izradu.

Jedina je napravila opanak sa štiklom

Posebnost kojom se može pohvaliti samo gospođa Mira je opanak sa štiklom. To je ideja koju je razradila i sprovela u djelo. Ovaj proizvod se veoma svidio mladim djevojkama. Niko drugi od opančara u svojoj ponudi nema ovakav proizvod i nije na taj način spojio tradicionalan opanak sa modernim modnim trendovima.

Od opanaka do narodne nošnje

Svaka nošnja je jedinstvena i ručno izrađena , haljine sa vezom su postale dio garderobe mnogih žena

Uporedo sa izradom opanaka javila se potreba za izradom narodnih nošnji, jer su kupci željeli na jednom mjestu pronađu i opanke i narodnu nošnju. To je bio novi izazov za gospođu Miru: „Otkrila sam svijet tradicionalne obuće i nošnji. Od ranije sam znala da šijem i vezem, a dodatno angažujem žene koje izrađuju specifične djelove odjeće kao što je tkani pojas. Naučila sam da izrađujem razne nošnje iz Krajine. Posebno sam ponosna na narodne nošnje za najmlađe koje roditelji kupuju za krštenje, jer u potpunosti mogu da obučem djecu od kapica, odjeće, prsluka, čarapica do opanaka. Veliki uspjeh u izradi narodne nošnje je što sam uspjela da dođem do kroja nošnje gazde iz Lijevče polja koja ima i kaput posebno ukrašen. Od svakodnevne nošnje se razlikuje i po kožnom kaišu koji je ukrašen sa 400 nitni, dok je običan narod imao samo tkani pojas.“

Kožni pojas gazde iz Lijevče polja

Do sada su iz vrijednih ruku ove žene izašle različite nošnje, a velika joj je želja da nauči izradu Imljanske nošnje koja je zahtjevna. Vezene motive za haljine, košulje, jeleke pronalazi u tradicionalnim nošnjama, ali i u prirodi koja je okružuje.

Kvalitet se prepoznaje

Učesnica je brojnih sajmova, manifestacija i dobitnica zahvalnica, pohvala, nagrada. Njeni opanci su izloženi u Sankt Peterburgu, Moskvi. U Laktašima je uspješno organizovala modnu reviju gdje je prikazala opanke i narodne nošnje za sve uzraste od male djece, mama, starije djece, mladih i odraslih. Zbog ljepote prikazanog cijela revija je ponovljena u jednoj tv emisiji.

Sa snimanja spota Gastro ponuda Republike Srpske

Najnoviji poduhvat ove jedinstvene žene je da je učestvovala u snimanju Gastro ponude Republike Srpske. Izložila je svoje opanke, narodne nošnje, poljoprivredne proizvode, prerađevine koje pravi i hranu od voća i povrća koje uzgaja.

Voće i povrće u teglicama

Osim što se bavi izradom opanaka i narodne nošnje gospođa Mira je uspješna poljoprivrednica koja voće, povrće i ljekovito bilje prerađuje u mnogobrone proizvode. Sugrađani i posjetioci sajmova dobro poznaju okuse Mirine zimnice, likera i ljekovitih tinktura.

Osim ručno izrađenih opanaka i narodnih nošnji Mira prerađuje voće, povrće i ljekovite tinkture

Zajedno sa snahom Zoricom Crnčević iz Kosjerova bavi se uzgajanjem voća i povrća. Plodove sa njiva prerađuju u mnogobrojne zimske delicije. U ponudi imaju marmeladu od budimke, rakiju od budimke, rakiju od šljive, razne likere. Od ljekovitog bilja izrađuje razne tinkture.

Izrađene narodne nošnje
Revija u tv emisiji sa Mirinim opancima i nošnjama
Bijeli opanci su traženi za vjenčanja
Vez na kecelji
Fotografije: Ranka Vojnović i arhiva Mire Jalić

Comments