Kako napraviti tinkturu od bijelog luka



Prednost upotrebe tinkture od bijelog luka je što ona ima manje izražen neprijatan miris bijelog luka. Koristi se za jačanje imuniteta i cjelokupnog organizma. Čitav je spisak pozitivnog djelovanja ove tinkture na organizam, ali se ne preporučuje dijabetičarima, osobama koje redovno uzimaju treapiju za oboljenja srca. Takođe, odobe sa osjetljivim stomakom trebaju izbjegavati uzimanje tinkture.

Postoje različiti recepti za pripremu tinkture od bijelog luka, a ovaj recept bi mogli nazvati blaga tinktura od bijelog luka. Odnos bijelog luka i 60% alkohola je veći nego kod klasičnog recepta. Namjenjena je jačanju organizma, poboljšanju imuniteta, a često je koriste osobe koje pate od blažih oblika tromboze. Naravno, da se koristi u dogovoru sa vašim liječnikom.

Za pripremu blage tinkture potrebno je:
  • sterilisana tegla sa poklopcem (najbolji izbor bi bila tegla od tamnog stakla),
  • 200g bijelog luka i
  • 1l 60% alkohola.
Očišćene čenove bijelog luka izgnječiti u drvenom avanu kako bi se sačuvala njegova ljekovitost. Izgnječen luk prebaciti u teglu, preliti sa alkoholom i teglu dobro zatvoriti. Tegla se čuva na tamnom i hladnom mjestu. Frižider nije idealno rješenje za pripremu ove tinkture. Najbolje bi odgovarala prostorija u kojoj nema grijanja, ali ne postoji opasnost od minus temperature.

Poslije 10 dana sadržaj koji se nataložio na dno ispasirati i zatim tinkturu procijediti kroz sitno cjedilo ili najbolje kroz višeslojnu gazu. Procijeđenu tinkturu vratiti u teglicu i zatvoriti. Tinktura se ostavi 3 dana na istom mjestu gdje smo je i držali kako bi se sadržaj stabilizovao.

Koristi se uvijek prije jela. Najbolje je pola sata prije jela uzeti od 5 do 25 kapi ove tinkture. Pije se kao i većina tinktura ili razblažena sa vodom ili neki blagim čajem.
 

Comments