Ove godine dvorište i bašta su puni mrava. Nema kakvih nema: malih, srednjih, velikih, žutih, smeđih, crnih...
Kao da sa svakom novim korakom stajemo u novi mravinjak. Pojedoše i uništiše sve što mogu. Peršin nikao prelijepo i nestao. Ostalo samo nekoliko biljaka.
Krastavci su im poslastica, sjemenke i mlade, tek iznikle biljčice.
Kada se suočite sa invazijom mrava sve se koristi i proba, a ove godine mi je bilo zanimljivo da koristim krompir u borbi sa mavima. Mravi uginu kada pojedu skrob iz krompira. To možemo iskoristiti u borbi.
Krompir se može narendati krupno ili sitnije isjeći. Ne treba da komadići budu skoz usitnjeni. Možemo iskoristiti otpad koji ostane poslije guljenja krompira. Dodamo malo šećera i izmješamo. Pošećeren krompir će pustiti tečnost, zato nemojte dodavati mnogo šećera. Najpraktičnije je da krompir stavimo u plastičnu posudu ili vrećicu za pakovanje, dodamo šećer i izmješamo.
Što prije odnijeti u baštu i rasporediti po površini koju su zaposjeli mravi. Šećer će privući mrave, a poješće i skrob iz krompira.
Broj mrava se smanjio.
Ne ostavljate pripremljen i pošećeren krompir dugo. Počeće da se raspada i fermentiše.
Comments
Post a Comment