Kukuruzni keksići i kukuruza



Kukuruzno brašno je nekada smatrano hranom siromašnih, međutim radi se o iznimno vrijednoj namirinici koja ima i ljekovitu ulogu. Najbolje je da se koristi brašno od kukuruza iz organskog uzgoja.
O njegovim dobrobitima i kako se priprema tradicionalna kukuruza možete pročitati u Tekstu.

Osim u slanim jelima kukuruz je pronašao svoje mjesto i u pripremi slatkih jela. Donosim vam jedan recept za ukusne Kekse od kukuruza sa okusom limuna.

Biće vam potrebno: 150 g kukuruznog brašna koje je sitnije samljeveno, 130 g bijelog pšeničnog brašna, 100 g šećera, 2 žumanceta,170 g putera ili margarina, jedna kafena kašičica kvasca i tri limuna.

Priprema započinje tako što pomiješate obe vrste brašna, a na sredini napravite udubljenje. Šećer i žumanca umutite i dodajte im koricu od tri limuna. Sve uspite u udubljenje koje ste naprvili u smjesi brašna.

Dodajte prethodno razmekšali i otopljeni puter i kvasac. Sada zamijesite tijesto i ostavite da odmara oko 10 minuta u prekrivenoj posudi.

Tijesto razvaljajte na debljinu od 0,5 cm i modlicama vadite oblike ili jednostavno isijecite kvadrate ili rombove.

Na pleh stavite papir za pečenje i redajte keksiće. Pecite ih oko 15 minuta u pećnici koju ste zagrijali na 180ºC. Pečene poredajte na rešetkastu podlogu da se ohlade.


 

Comments