Ukusni džem od bagremovog cvijeta



Cvjetovi bagrema se odlikuju slatkastim okusom i od njih možemo pripremiti izuzetan čaj, ali i ukusan džem koji svojim izgledom podsjeća na med i odlikuje se izvanrednim mirisom. Priprema se sa limunom.

Cvjetove berite sa stabala koji su udaljeni od prometnih puteva. Prilikom berbe stavljajte ih u plastične posude pazeći da ih ne zgnječite. Najbolje ih je brati tri ili četiri dana poslije početka cvjetanja. Odvojite od stabljika. Operite ih od prašine i eventalnih insekata. Ostavite da se okpaju i osuše od vode. Najbolje ćete ih oprati u 1 l vode u koju ste dodali kašiku soli ili u rastvoru limunovog soka i vode. Dobro isperite i osušite od suvišne vode.

Pripremite sterilisane tegle. Biće vam potrebno 100 g cvjetova, 200 ml vode, 180 g šećera i jedna kašika limunovog soka.

U posudu dodajte vodu, šećer i limunov sok. Zagrijavte i kada provri kuvajte još dvije minute. Dodajte cvjetove bagrema. Pustite da ponovo prokuha i kuhajte sledećih pola sata na laganoj temperaturi. Cvjetovi će se skuhati, biti mekani i promijeniti boju.Sadržaj možete procijediti kako bi odvojili cvjetove. Sadržaj sipajte u tegle i dobro zatvorite.


 

Comments