Određene
vrste ne podnose presađivanje i potrebno ih je sijati direktno na stalno mjesto
ili kod proizvodnje rasada koristiti posude ili kontejnere sa rupama veće
zapremine.
To
se prije svega odnosi na tikve, tikvice, krastavce, dinje i lubenice. Ove kulture
je bolje direktno posijati na stalno mjesto ili veće posude, bez pikiranja. Što
se njihov korijen više oštećuje, to su negativne posledice izraženije.
U
ovu grupu spada i patlidžan, koji ima osjetljiv korijen. Zbog toga njega ne
pikiramo, već sijemo u veće posude.
Kod
sjetve paradajza primijetićete da bolje raste i otporniji je na bolesti kada ga
odmah sijemo u veće posude, odnosno preskačemo pikiranje. Iskusniji će reći da je
čeri paradajz, koji se samozasijava, mnogo otporniji na plamenjaču nego biljke
dobivene iz rasada, pikiranjem.
Foto:Pixabay/Sh2587
Comments
Post a Comment