Cijene poljoprivrednih proizvoda - Šta sam danas pročitala na svjetskim berzama?

 



I danas sam pregledala cijene poljoprivrednih proizvoda na berzama. Interesovala me cijena krompira, jer sam na društvenim mrežama komentarisala konstataciju da je krompira iz Egipta samo malo skuplji od starog iz domaće proizvodnje.

Evo šta sam na svjetskim berzama pronašla o pšenici, kukuruzu, krompiru i ostalim poljoprivrednim proizvodima.

Srijeda je uvijek prelomni dan na berzama, a jučerašnji dan je obilježila nepromijenjena cijena kukuruza. Cijena krušne pšenice je pala, kao i uljane repice.

Majski ugovori za pšenicu na Matif-u 14.03. su završili na 194 evra/t. Za tonu u septembarskim ugovorima potrebno je izdvojiti 204,50 evra.  U oba slučaja riječ je o padu cijene. Posledica je to zabrinutosti zbog najavljenih manjih količina u EU i Ukrajini. Zemljište na zapadu Evrope je prevlažno što odlaže jaru sjetvu. Nakon pada cijena ruske pšenice one su ostale stabilne. EU izvoz usporava i očekuje se da će izvoz krušne pšenice pasti sa 6,32 miliona tona na 6,19 miliona tona. Rastu zalihe evropske pšenice. Najviše su porasle francuske zalihe i sada su na 19ogodišnjem maksimumu.

Kada je u pitanju kukuruz ostvaren je neznatni rast i za tonu u junskim ugovorima trebalo je izdvojiti 179,50 evra, a za avgustovski 182 evra.

USDA i CONAB prognoze se razlikuju. USDA očekuje 124 miliona tona, dok prognoza CONAB govori o 22,7 miliona tona. Strani izvoznici svojom potražnjom podižu cijene kukuruza na ukrajinskom tržištu. U Argentini kukuruz iz nove berbe je tražen na svjetskim berzama i postiže veće cijene od kukuruza iz Ukrajine. Prognoza je da će u lukama da će do kraja marta dostići cijenu od minimalno 150 američkih dolara/t.

Povećavaju se i EU zalihe kukuruza i mogle bi premašiti 2,4 miliona tona zbog smanjenog izvoza van granica, ali i unutar Unije. Izuzetno je visok uvoz kukuruza, najviše iz Ukrajine.

Cijena uljane repice je neznatno pala i za martovski ugovor je trebalo izdvojiti 437,50 evra/t.

Neznatno je pala cijena krompiru na 39,10 evra/dt.

Porasla je cijena mlijeka na 46,14 evra/dt.

Na berzi u Čikagu cijene su padale. Pšenice je pala na 178,64 evra/t, kukuruza na 153,37 evra/t i soja na 396,63 evra/t.

Cijena zobi je imala najveći raspon promjena i danas je neznatno porasla na 239,14 evra/t.

Za kilogram crvene makedonske paprike potrebno je izdvojiti 1,29 dolara, dok je turska paprika koštala 1,15 evra.


Comments