Šta kada mačke jedu sobne biljke?

 




Ako je vaš ljubimac mačka, siguno ste se susreli sa problem da vole jesti sobne biljke. Ova navika je potreba mačaka, jer se u prirodi hrane sitnim glodarima, pticama i u njihov želudac dospjevaju kosti, perje i drugi dijelovi koje ne mogu da svare.

Upravo zbog toga imaju potrebu da jedu travu koja ima laksativni učinak ili izaziva povraćanje. Osim toga, trava daje neophodne vitamine, najviše iz B kompleksa, i folnu kiselinu.

Dodatna opasnost za mačke su otrovne ukrasne biljke mogu biti pogubne za njih.

Kad mačka jede biljke znak je da ima neki problem. Ili su samo žedne, pojele su dlaku, nedostaje im neophodnih sastojaka (vitamina, minerala i drugih).

Kako bi spriječili mačke da jedu sobno bilje potrebno je da im obezbijedimo dovoljno čiste vode, jer ponekad jedu biljke zbog toga što su žedne. To je prvi korak.

Da ih odviknemo potrebno je da imaju dovoljno vode da piju. Ponudite im mačiju travu kao alternativu koju mogu grickati.

Velika pomoć će biti kore citrusa, posebno limuna i narandže, jer mačke ne vole ove mirise. Stavite ih na površinu zemlje u saksijama i u blizini saksija.

Dajte im razne igračke koje mogu žvakati.

Ako imate sreće, ovakvi mali trikovi će pomoći da odviknete svoje ljubimce od navike da jedu ukrasne biljke.

Foto: Pixabay/Leo_65


Comments