Kukuruzno brašno - efikasan prirodni fungicid?

 


Gljivice izazivaju brojne bolesti koje mogu dovesti do potpunog propadanja biljaka koje uzgajamo. U zaštiti nam mogu pomoći fungicidi koje možemo sami napraviti od jeftinih sastojaka.

Jedno takvo sredstvo je kukuruzno brašno od cijelog zrna. Možemo ga koristiti kao brašno ili pripremiti tečni fungicid koji je izuzetno efikasan. 

Kod pojave sušenja trave na travnjacima, pojave truleži, koristi se brašno ili tečni fungicid. Efikasno će biti posipanje zahvaćenih površina. Može da se koristi i tečni fungicid za čiju pripremu će vam trebati  jedna kanta u koju stavite šolju brašna (šolja od 250 ml) i prelijte sa 19 do 20 l vode. Dobro promiješajte i ostavite sledećih pola sata.

Kukuruzno brašno možemo ostaviti u vodi tokom 24 h čime će biti efikasnije za neke vrste štetnih gljivica. Ovako pripremljen fungicid je efikasan kod zaštite tikvica, ruža i voćaka koje je potrebno isprskati po listovima i dobro okupati.

Kod sadnje biljaka kukuruzno brašno nam može pomoći u zaštiti od bolesti korijena. Koristi se kod sadnje saksijskog bilja kada se izmiješa sa supstratom. Ako sadimo biljke na otvorenom ili u plasteniku brašno se izmiješa sa zemljom u sadnoj rupi.

Foto: Pixabay/Couleur

Comments