Slaba potražnja pšenice, pad cijena uljarica, niže cijene sira i turske crvene paprike

 


Zbog slabe potražnje cijena pšenice na pariškom Matif-u je pala na 205,75 evra/t za majske ugovore. Za tonu pšenice u septembarskim ugovorima je trebalo izdvojiti 214,50 evra. Tržište je veoma oprezno kada su u pitanju klimatski uslovi na sjevernu Evrope. I dok Evropu muči nagli pad temperature, u Rusiji sadržaj vlage u zemlji se smanjuje zbog visokih temperatura. Očekuju se manji prinosi u EU i Ukrajini. Evropski ratari strahuju od pojave mraza.

Strategy Grains je blago povećao prognozu za žetvu krušne pšenice u Evropskoj uniji 2024. godine. Razlog su nešto povoljniji uslovi u Španiji. Očekuje se da će proizvodnja u EU dostići 121,8  miliona tona u sezoni 2024/25.

Cijena pšenice na čikaškom CboT-u je pala na 184,92 evra/t, što je najniži iznosu ovom mjesecu.

Iz Argentine stižu vjesti o padavinama koje su optimalno raspoređene. Berza u Buenos Airesu u svojoj prognozi navodi da će biti zasijano 5,9 miliona ha, što je isto kao i prošle sezone. Ipak, je ova površina manja od petogodišnjeg posjeka od 6,34 miliona ha. Razlog tome je strah argentinskih od povratka La Ninje i suše.

Cijena kukuruza na Matif-u je blago porasla na 197,25 evra/t, dok je u Čikagu blago pala na 158,75 evra/t. Očekuje se dobra žetva na cijeloj planeti. Američka berza ostaje zabrinuta zbog bolesti kukuruza u Argentini.

Kada su u pitanju uljarice cijena uljane repice na Matif-u je nakon pada početkom sedmice lagano porasla na 450,50 evra/t. Pad je bio izazvan padom cijene palminog ulja čija se cijena oporavlja.

U laganom porastu je i cijena soje na CboT-u 395,85 evra/t. Početkom sedmice je bila najlošija tokom poslednjih šest mjeseci.

Cijena uljane repice u ugovorima za novu berbu pala je za 5,5 eura/t na 449 eura/t nakon pada cijena palminog ulja, koje jutros rastu. Cijena soje je u Čikagu porasla za 4,25 ct, na 1.164,25 ct/bu (401 EUR/t). Očekuje se da će nedavne padavine u Argentini odgoditi žetvu soje i loše uticati na njen kvalitet.

Cijena barela sirove nafte u New Yorku je pala ispod 83 dolara, na najniži nivo od 1. aprila, što je povuklo sve robe za sobom.

Na svjetskom tržištu je pala cijena putera za 1,4 % i sad iznosi 6,546 dolara. Neznatno je porasla cijena punomasnog mlijeka u prahu na 3,269 dolara. U padu je cijena sira, a porasla je cijena laktoze.

Za kilogram crvene paprike iz Grčke potrebno je izdvojiti 1,44 dolara, dok je cijena makedonske 1,28 dolara. Veća je ponuda paprike iz Turske koja se plaćala 1,20 dolara/kg.

Foto: Pixabay/AlLes

Comments