Zašto je potrebno zasjenjivanje povrća?

 

Zasjenjivanje posađenih paprika Foto: Ranka Vojnović

Topli dani i visoke temperature stvaraju potrebu zasjenjivanja povrća koje raste na otvorenom. Paprika i paradajz će vam biti zahvalni, jer su i biljke i plodovi veoma osjetljivi na jako Sunce koje uzrokuje nastanak ožegotina (često za ove ožegotine misle da se radi o nedostatku kalcijuma Ca).  Osjetljive su i druge kulture, poput krastavca ili tikvica.

Sjena je potrebna

Bez Sunca, njegove svjetlosti i toplote, nema ni biljaka. Međutim, svjedoci smo da su neke biljke osjetljive na njegovo prejako dejstvo. Često strada rasad koji nije prošao proces kalenja ili je naglo iz sjenovitog prostora iznijet i posađen u bašti. Mlade biljke rasada stradaju, ostaju bijele, kao da su spaljene, i uginu. Većina vrsta povrća će doživjeti stres kada je temperatura iznad 32,2 °C i tada je važno sačuvati plodove.

Prednosti zasjenjivanja

Da bi spriječili oštećenja na mladim biljkama, a kasnije i na plodovima, potrebno je uraditi zasjenjivanje. Obično se za ovu namjenu koriste mreže različite propustljivosti. Temperatura ispod njih je od 6 do 10 °C niža nego okoline. Smanjuje se negativan efekt sunčevih zraka. Dodatno osiguravaju bolju ventilaciju.

Osim toga, mreža može sačuvati usjev od slabijeg grada, udara vjetra (ako ste je dobro vezali i vjetar nije suviše jak). Sprečavaju napad štetočina i štite usjeve od ptica. Smanjuje se potreba za zalijevanjem i opasnost od nastanka infekcija.

Postavite armaturu za zasjenjivanje

Da bi vaš rad imao dobar rezultat na usjev potrebno je da odredite koju ćete površinu prekriti mrežom, koliko stubova ili lukova trebate. Mreže se proizvode u različitim širinama, a dužinu kupujete prema potrebi.

Za armaturu odaberite jače stubove, trklje ili lukove koji trebaju biti jaki, da mogu nositi težinu mreže i izdržati vjetar i ptice koje će slijetati na njih. U većini slučajeva trebaju osigurati visinu na kojoj se nalazi mreža i vaš  nesmetan hod dok obavljate radove oko biljaka (zalijevanje, pljevljenje ili đubrenje).

Za postavljanje će vam trebati i vezivo ili kopče kojima ćete pričvrstiti mrežu za stubove. Za male baštovane najekonomičnija je kupovina veziva za balirku (možete ga iskoristiti za vezanje krastavca i razne druge namjene).


Comments