Jesensko čišćenje bašte: Priprema za Zimu

 

Stigla je jesen i sve manje vremena provodimo u našim baštama. Ipak, upravo je sada pravo vrijeme da pripremimo svoj vrt za zimu, kako bismo na proljeće uživali u zdravim biljkama i raskošnom zelenilu. Očistite svoju baštu i osigurajte uspješnu sledeću sezonu.

Oberite povrće i uklonite biljni materijal

Ne zaboravite na berbu! Sakupite sve preostalo povrće i voće, a od viška možete praviti zimnicu. Kada završite sa berbom, vrijeme je da vaš vrt dovedete u red i pripremite ga za zimu.

Uklonite opale, nedozrele, oštećene plodove. Posebno obratite pažnju na plodove i biljke sa vidljivim simptomima. Sve sakupite i iznesite iz bašte. Ne samo da će sve izgledati urednije, već ćete spriječiti stvaranje gljivica i bakterija koje se mogu prezimiti na ostacima biljaka.

Sakupite opalo lišće u dvorištu i dodajte ga kompostnoj hrpi. Ostavljanje lišća na travi dovodi do njenog propadanja, jer što je sloj lišća deblji i vrijeme vlažnije intenzivniji su procesi truljenja koji se prenose na travnjak.

Uklonite sistem za navodnjavanje i spremite alat

Ako do sada niste uklonili cijevi za navodnjavanje, krajnje je vrijeme da to uradite. Odvojite cijevi i ispraznite ih kako bi spriječili njihovo pucanje tokom zime. Zaostala voda u cijevima može zalediti i eto problema. Očistite rezervoare, ispraznite plastičnu burad i ostavite na mjesto gdje su zaštićeni od atmosferskih uticaja. U slučaju da imate slavinu dobro zaštite cijevi i ventile. Ručna pumpa se u ovom periodu skida, čisti, podmazuje i mijenjaju dijelovi koju su se pohabali. Ostavite je umotanu u nekom čvrstom objektu.

Baštenski alat koji nećete koristiti tokom zime očistite i operite u sapunici. Metalne dijelove zaštite uljem protiv hrđanja. Drvene ručke operite i dobro osušite prije odlaganja prije skladištenja.

Trajnice zaštitite od izmrzavanja

Biljke u posudama, a koje su osjetljive na niske temperature, unesite u zatvoren prostor. Trajnice, poput ruža, očistite od polomljenog granja i grančica, uklonite osušene cvjetove i eventualne pupoljke, kao i plodove. Uskoro će ih trebati umotati i zaštititi od izmrzavanja.

U voćnjaku, poslije opadanja lišća, obavite sanitarnu rezidbu i jesenju zaštitu. Gdje je potrebno uklonite ili dodajte malč, obavite prozračivanje zemljišta.

Priprema za oranje i novu sjetvu

Bez obzira na sistem po kome radite baštu ovo je vrijeme kada se obavlja oranje, priprema gredica za sjetvu ove jeseni i na proljeće. Sada se sade razne vrste povrća koje ćemo brati tokom zime i ranog proljeća, poput zelene salate, zimske blitve, ozimog bijelog i crvenog luka. Od ukrasnog bilja sada se sade lukovice tulipana, zumbula, narcisa.

Ovako sređena vaša bašta će biti spremna za novu sjetvu. Uložite malo truda sada, a nagrade će doći na proljeće!

Foto:https://www.freepik.com/free-photo/crop-vegetables-garden_1474780.htm#fromView=search&page=1&position=8&uuid=ec8fc5a7-97ec-40b2-9acf-31e2d8036e7a


Comments