Kina pravi dar-mar na tržištu uljarice?

 



Prelistavam svjetske berze žitarica i uljarica, vijesti iz raznih medija o stanju na tržištu.  Postalo mi je zanimljivo pregledati berze. Koliko imaju uticaj na život malog čovjeka. Da ne duljim, evo šta sam saznala.


Protekle sedmice na svjetskim tržištima zabilježen je rast cijena pšenice, kukuruza i soje. Suša na Balkanu i istočnoj Evropi postaje sve veći problem.

Slaba žetva u Francuskoj

Na Matif-u je 5.9.2024. septembarske pšenice završila sa rastom cijene na 206,75 €T, dok je za decembarske ugovore, koji su imali najveći obim trgovanja, imala blaži rast i koštala 220,50 €/t. Što je pokazatelj oporavka od cijena prošle sedmice u iznosu od 3 %.

Kukuruz je nastavio sa rastom cijene i od kraja prošlog mjeseca cijena je povećana za 7,5 %. Cijena za tonu kukuruza u novembarskim ugovorima je dostigla iznos od 203,75 €, a za martovski 209,75 €.

Može se reći da su obe kulture ostvarile oporavak zahvaljujući različitim faktorima. Zanimljivo je da tržište nije odmah reagovalo na vijest da Francuska, najveći evropski proizvođač, ima katastrofalno nizak prinos i da američki kukuruzni pojas nema idealno vrijeme za ovu ratarsku kulturu. U Francuskoj je prema procjenama manje pšenice za 10 t u odnosu na prošlu godinu. Prinos u 2024. godini je procijenjen na 25,17 miliona tona. Analitičari smatraju da to neće umanjiti snabdjevenost Evrope hljebnim žitom, ali će se odraziti na evropski izvoz.

Kina diktira cijenu uljarice

I na evropskom tržištu cijena uljane repice je u padu. Za novembarske ugovore prodavala se po cijeni od 466,50 €/t, što je blagi pad. Svjetsko tržište uljane repice je potresla vijest da Kina prijeti blokadom uvoza uljane repice nakon najavljenog pokretanja antidampinšku istragu o uvozu kanadske kanole. U prethodnom periodu Kina je bila uvoznik polovine prodane kanole iz Kanade, a sada je u potrazi za drugim svjetskim uvoznikom. Ipak je cijena relativno stabilna, jer se izvoz iz Kanade za Kinu nastavlja tokom istrage.

Cijene na čikaškoj berzi u blagom rastu

Na čikaškom CboT-u rasla je cijena pšenice. Za septembarske ugovore se prodavala po cijeni od 187,41 €/t, a za decembarske 192,55 €/t. Očekuje se da će američki prinos kukuruza i soje biti dobar. Kada je u pitanju kukuruz i njegova cijena je porasla i za septembarske ugovore se prodavao po cijeni od 138,72 €/t, a za decembarske po cijeni od 146,63 €/t.

Cijene soje su blago rasle.Kina nastavlja da kupuje američku soju i prema USDA od 20. 8. do utorka količina je dostigla 990.000 t. Za tonu soje u septembarskim ugovorima trebalo je izdvojiti 333,55 €/t.

Ukrajina ograničava izvoz pšenice

Ministarstvo poljoprivrede Ukrajine najavilo je sporazum s trgovcima i poljoprivrednim udruženjima o ograničavanju izvoza pšenice na 16,2 miliona metričkih tona za poljoprivrednu sezonu 2024/25, koja traje od jula 2024. do juna 2025. godine. Ova mjera ima za cilj očuvanje ravnoteže između izvoza i domaće ponude, čime se štiti prehrambena sigurnost zemlje u svjetlu klimatskih promjena i međunarodnih trgovinskih tenzija.

Svake godine, ukrajinska vlada i poljoprivredni trgovci potpisuju memorandum kojim se obavezuju da će održavati postojeće trgovinske uslove i ne će prekoračiti prethodno dogovorene kvote za izvoz. Ovi sporazumi su ključni za stabilnost međunarodnih tržišta i sprječavanje značajnih neravnoteža koje bi mogle negativno uticati na proizvođače i kupce.

U skladu s ovim sporazumom, trgovci se obavezuju da neće premašiti utvrđeni maksimalni obim izvoza. Za sezonu 2024/25, taj limit je postavljen na 16,2 miliona metričkih tona pšenice, što predstavlja smanjenje u odnosu na 18,3 miliona tona izvoza tokom sezone 2023/24.

Cijene mliječnih proizvoda u padu, osim sireva

Prva aukcija Fonterra održana je 3. 9. 2024. godine i obilježio je pad cijena mliječnih proizvoda od 0,4 %, što je značilo prekid uzlaznog trenda. Povećana je cijena obranog mlijeka u prahu od 4,5 %, a za 2,5 % manja je cijena punomasnog mlijeka. Najveći gubitnik je laktoza čija cijena je smanjena za 8,9 %, dok je cijena putera blago niža za 0,9 %.

Cijene sireva su rasle. Tako je cijena mozzarelle porasla za 7 %, a cheddar za 0,9 %.


Comments