Koje cvjetne lukovice sadimo u jesen?

 


Dolazak jeseni je pravo vrijeme za sadnju gomolja i lukovica koje će oživjeti vaše dvorište i ukrasiti ga u u rano proljeće. U ovom tekstu saznajte koje lukovice posaditi, kako ih pravilno saditi i uživajte u proljetnim cvjetovima.

Sada sadimo, cvjetaju na proljeće

Jesen je pravo vrijeme za sadnju cvjetnih lukovica i gomolja. Od septembra do oktobra, u zavisnosti od vremenskih uslova i do sredine novembra rasadnici i baštenski centri nude bogatu paletu lukovica, od krokusa do tulipana. Pravi trenutak za sadnju varira ovisno o vašem geografskom području. Što ste na višim nadmorskim visinama, to je sadnju potrebno završiti ranije ili ostaviti za sadnu što ranije u proljeće, čim vremenski uslovi to dozvole.

Odabir vrste nije lak, a dodatno se komplikuje brojnim sortama i hibridima. Narcisi, ukrasni luk, tulipani, krokusi, zumbuli, ljiljani (osim azijskih i orijentalnih), visibabe, krokusi, ukrasne đurđice, šumarice i brojne druge.

Sadimo ih na otvorenom i u saksijama

Za sadnju odaberite lokaciju. Idealno mjesto je ispod listopadnog drveća koje će lukovicama omogućiti sunčevu svjetlost tijekom zime. Sadnju obavite alatom koji će vam olakšati rad. Dubina sadnje treba biti dvostruko veća od svoje visine. Manje lukovice se sade na dubinu od 4 do 5 cm, a veće i do 20 cm.

Kada je u pitanju sadnja na otvorenom odaberite dovoljno široke i duboke posude, a razmak sadnje je najmanje 10 cm. Na dno posude stavite drenažni sloj. Koristite kvalitetan supstrat, a poslije sadnje obavezno zalijte.


Comments