Klimatski i geopolitički rizici povećavaju cijene žitarica

 


Zbog klimatskih i geopolitičkih rizika cijene žitarica rastu. Na tržištu pšenice raste nervoza, a cijene pšenice su na tromjesečnom maksimumu. Rast cijene uljane repice potaknut je rastom sirove nafte i cijena palminog ulja.

Na pariskom Matif-u je u petak, 4.10.2024. godine, u 15:37 h cijena pšenice za decembarske ugovore iznosila 227,75 €/t, dok je za martovske ugovore plaćana po cijeni od 239 €/t. Ove sedmice cijena je bila iznad 230 €/t, zbog vijesti o suši u Rusiji i padavinama koje otežavaju sjetvu u Francuskoj. Izvoz ruske pšenice je porastao, ali se širi informacija da će u drugom dijelu sezone doći do njegovog pada. Ni vijesti iz Australije nisu ružičaste, što dodatno potiče rast cijene pšenice.

I cijena kukuruza je u padu. Za tonu u novembarskim ugovorima plaćalo se 212,75 €/t, a za martovske ugovore 219,25 €/t.

Cijena uljane repice i dalje raste. U novembarskim ugovorima dostigla je cijenu od 486€/t. U februarskim ugovorima koštala je 493,50 €/t. Cijene rastu i u Kanadi. U Kuala Lumpuru su na putu da ostvare najveći sedmični dobitak u 16 mjeseci, dok je cijena soje na čikaškoj berzi u padu.

Na čikaškom CboT-u cijene 2.10. su pokazivale rast pšenice i kukuruza.

Cijena pšenice je za ugovore u decembru i martu porasla za 6 i 5,6 €/t, što iznosi 199,34 i 206,16 €/t. Dostigla je najvišu cijenu u poslednja tri mjeseca. To je najviše rezultat vijesti o suši koja usporava sjetvu u Rusiji. I kukuruz je pokazao blagi rast. Cijena za decembarske ugovore je bila 153 €/t, dok je za martovske iznosila 159,2 €/t. Rast cijena kukuruza potiče skuplja sirova nafta. Porast nafte povećava cijenu kukuruza koji se koristi za proizvodnju agrogoriva kao što je bioetanol.

U novembarskim ugovorima soja se prodavala za 351,8 €/t, dok se u januarskim ugovorima prodavala za 357,9 €/t. U SAD-u se očekuje dobra žetva soje ove godine.Prema USDA tempo prodaje soje bio je dinamičan. U Brazilu se očekuju kiše, što bi moglo pozitivno djelovati na ovaj usjev.

Cijena zobi je imala nešto izraženiji pad. Tona se za decembarske ugovore plaćala 242,1 €, a za martovske 240 €.


Comments