Nešto drugačije salate - salata za rezanje

 


Salate za rezanje, pretežno sorte zelene salate i manji procenat drugih lisnatih vrsta, prije svega radića, cikorije, predstavljaju savršenu opciju za ljubitelje povrća koji žele uživati u svježim, domaćim salatama. Ove salate većinom pripadaju vrsti Lactuca sativa iz porodice Asteraceae i imaju jedinstvenu sposobnost da se oporave nakon rezanja, što omogućava višestruku berbe. Uz pravilnu sjetvu i njegu u njima možemo uživati u dugom vremenskom periodu. I dok klasičnim salatama treba oko 100 dana da ih uberemo kod salata za rezanje taj period od sjetve do berbe je veoma skraćen. Konzumiraju se mladi, sočni listovi.

Kratak period vegetacije

Za razliku od drugih vrsta salata, zelene salate za rezanje karakteriše sposobnost regeneracije nakon rezanja, što omogućava konstantnu žetvu tokom cijelog ljeta. Sjetva se obavlja direktno na otvorenom, bez potrebe za presađivanjem, čime se smanjuje rad i trošak. Sjetvu možete započeti već u martu i nastaviti do novembra, uz sjetvu na svakih 30 dana. Birajte različite sorte koje su prilagođene vremenskim prilikama. Time ćete osigurati stalan izvor svježih listova kroz cijelu sezonu.

Zanimljivo je da za rezanje možemo iskoristiti i klasične sorte glavičaste salate, ali tokom proljeća ili jeseni. Tada su optimalni uslovi za rast i razvoj.

Zemljište za sjetvu salata mora biti dobro drenirano i rahlo, dok je zalijevanje ključno za dobar rast. Preporučuje se lagano zalijevanje kako bi se spriječilo stvaranje stajaće vode, koja može negativno utjecati na zdravlje biljaka. Međureni razmak je 15 cm. Ako nemate povrtnjak, salatu možete posijati i u duboke posude ili gredice, čime ćete optimizirati prostor i omogućiti kontinuiranu proizvodnju, bez obzira na veličinu vašeg vrta.

Prva rezidba je moguća već poslije 25 do 30 dana. Tada listovi dostignu dužinu oko 12 cm. Kod rezanje trebamo paziti da rez ne bude prenisko. Neophodno je sačuvati take rasta iz kojih će se razviti novi listovi. Najbolje da je rez na visini iznad 2 cm ili dva prsta od površine zemlje. U povoljnim uslovima možemo na istoj biljci imati četiri rezidbe.

Raznolike vrste i sorte

Osim klasične zelene salate, možete uzgajati i druge vrste u mješavinu sjemenki. Neka vaš izbor budu zelena i crvena salata, radič, rukola, poljska valerijana, brzorastuća blitva, korijander, azijsko lisnato povrće, kao što je mizuna.

Foto: Freepik

Comments