Salate za rezanje, pretežno sorte zelene salate i manji procenat drugih lisnatih vrsta,
prije svega radića, cikorije, predstavljaju savršenu opciju za ljubitelje
povrća koji žele uživati u svježim, domaćim salatama. Ove salate većinom
pripadaju vrsti Lactuca sativa iz porodice Asteraceae i imaju jedinstvenu
sposobnost da se oporave nakon rezanja, što omogućava višestruku berbe. Uz
pravilnu sjetvu i njegu u njima možemo uživati u dugom vremenskom periodu. I
dok klasičnim salatama treba oko 100 dana da ih uberemo kod salata za rezanje taj
period od sjetve do berbe je veoma skraćen. Konzumiraju se mladi, sočni
listovi.
Kratak period vegetacije
Za razliku od drugih vrsta
salata, zelene salate za rezanje karakteriše sposobnost regeneracije nakon
rezanja, što omogućava konstantnu žetvu tokom cijelog ljeta. Sjetva se obavlja
direktno na otvorenom, bez potrebe za presađivanjem, čime se smanjuje rad i
trošak. Sjetvu možete započeti već u martu i nastaviti do novembra, uz sjetvu
na svakih 30 dana. Birajte različite sorte koje su prilagođene vremenskim
prilikama. Time ćete osigurati stalan izvor svježih listova kroz cijelu sezonu.
Zanimljivo je da za rezanje
možemo iskoristiti i klasične sorte glavičaste salate, ali tokom proljeća ili
jeseni. Tada su optimalni uslovi za rast i razvoj.
Zemljište za sjetvu salata
mora biti dobro drenirano i rahlo, dok je zalijevanje ključno za dobar rast.
Preporučuje se lagano zalijevanje kako bi se spriječilo stvaranje stajaće vode,
koja može negativno utjecati na zdravlje biljaka. Međureni razmak je 15 cm. Ako
nemate povrtnjak, salatu možete posijati i u duboke posude ili gredice, čime
ćete optimizirati prostor i omogućiti kontinuiranu proizvodnju, bez obzira na
veličinu vašeg vrta.
Prva rezidba je moguća već
poslije 25 do 30 dana. Tada listovi dostignu dužinu oko 12 cm. Kod rezanje
trebamo paziti da rez ne bude prenisko. Neophodno je sačuvati take rasta iz kojih
će se razviti novi listovi. Najbolje da je rez na visini iznad 2 cm ili dva
prsta od površine zemlje. U povoljnim uslovima možemo na istoj biljci imati
četiri rezidbe.
Raznolike vrste i sorte
Osim klasične zelene salate,
možete uzgajati i druge vrste u mješavinu sjemenki. Neka vaš izbor budu zelena
i crvena salata, radič, rukola, poljska valerijana, brzorastuća blitva, korijander,
azijsko lisnato povrće, kao što je mizuna.
Foto: Freepik
Comments
Post a Comment