Nije samo lijep na oko, ljubičasti
krompir je prava bomba hranjivih tvari koja ti može pomoći da se hraniš zdravije.
Nije zahtjevan, uzgaja se na isti način kao i običan krompir na kojeg smo
navikli.
Zašto je dobar za tebe?
Iako možda mislite da je samo
lijep, on je pravi zdravstveni saveznik. Njegova jedinstvena obojenost je
rezultat visokog sadržaja prirodnih boja, poznatih po snažnim antioksidativnim
svojstvima. I to nije sve! Sadrži čak 5 puta više vitamina C nego običan bijeli
krompir. Možda se nećemo odreći svog omiljenog krompira, ali ljubičasti je
svakako vrijedan da mu damo šansu.
Bogat je antocijaninima,
prirodnim pigmentima koji mu daju tu prepoznatljivu boju, a koji su poznati po
svojim antioksidativnim, protuupalnim i čak antikancerogenim svojstvima. Ovi
spojevi pomažu u očuvanju zdravlja tvojih stanica i mogu podupirati zdravlje
crijeva, imunitet, pa čak i u prevenciji bolesti poput dijabetesa i srčanih
bolesti. Da, sve to u jednoj krtoli!
Da li ga možemo uzgajati u bašti? Da, možemo!
Dobra vijest je da ga možemo
uspješno uzgajati i na našem podneblju! Ako voliš uzgajanje povrća, ovo bi
mogao biti savršen dodatak tvom vrtu. Nije zahtjevan za uzgoj, voli sunčana
mjesta i dobro drenirano tlo. Sadi se tokom proljeća. Osim toga, dobro se slaže
s drugim povrćem, pa ga možeš posaditi u raznovrsnim kombinacijama u svom vrtu.
Kako ga pripremiti?
Iako je ljubičasti krompir
prepoznatljiv po svom izgledu, njegovi okusi su jednako fascinantni. Možemo ga
pripremati na razne načine: pečen, kuhan, pržen, pečen na žaru, pa čak i u
salatama. Odlikuje se bogatim, orašastim notama okusa što razna jela čini još
ukusnijim. Boja će nakon termičke obrade biti manje intenzivna i dalje ostaje
prelijepa.
Ako volite eksperimentirati u
kuhinji, on će donijeti živost svakodnevnom jelovniku. A osim toga, svi ti
vitamini, minerali i vlakna koja se kriju u njemu mogu doprinijeće da se
osjećaš bolje i zdravije.
Foto: Pexels
Comments
Post a Comment