Ako volite svjež, blago
aromatičan ukus celera u salatama, supama ili kao zdravi snack, zašto ga ne
biste uzgojili sami? Celer (Apium graveolens) jeste možda malo zahtjevniji za
uzgoj, ali uz dobru pripremu i brigu, možete dobiti bogat urod kvalitetnih i
sočnih stabljika. Bilo da ga koristite svježeg, kuhanog ili kao začin, domaći
celer će obogatiti vašu kuhinju i ispuniti vas ponosom.
Ako do sada niste uzgajali,
najbolje je da kupite sadnice. Celer ima veoma sitno sjeme i sporo niče.
Koje vrste celera da uzgajate?
Kada kažemo celer mislimo na
tri tipa ove povrtnice: korjenaš, lišćar i celer koji uzgajamo zbog drški. U
ovom tekstu je riječ o celeru koji se uzgaja zbog lisnih drški. Postoje dvije
osnovne vrste ovog celera koje možete izabrati, u zavisnosti od vaših uslova i
želja:
Zeleni celer koji je najčešći
u uzgoju, ima tamnozelene listove i široke, sočne drške. Kasna sorta koja
zahtijeva izbjeljivanje drški pri kraju rasta, ali je nagrada kvalitetna i aromatična
biljka.
Žuti (samoizbjeljujući) celer
koji lakši za uzgoj jer ne zahtijeva izbjeljivanje. Ima kraći ciklus i
pogodniji je za početnike, iako mu je okus nešto blaži.
Celer voli vlagu i hladovinu
Najbolje uspijeva u hladnijoj
i vlažnoj klimi, a optimalna temperatura je između 15 i 18 °C. Osjetljiv je na
sušu, pa zahtijeva konstantno vlažnu zemlju. Potrebno je između 800 i 1000 mm
padavina ili zalijevanja tokom vegetacijskog perioda. Zalijevajte pažljivo
brazdama, bez kvašenja lišća, kako biste spriječili bolesti.
Zemljište treba biti bogato
humusom, duboko obrađeno i dobro drenirano. Dodajte zreo kompost prije sjetve i
povremeno dodajte tekuće organsko đubrivo tokom rasta.
Potrebno je strpljenje
Vrijeme sjetve je od septembra
do januara. Celer ima veoma sitno sjeme koje dugo klija i niče. Treba mu oko 15
do 20 dana. Sjeme ne pokrivamo zemljom, jer mu treba svjetlost za klijanje,
poput bosiljka. Mlade biljke se presađuju na stalno mjesto oko 80 dana nakon
sjetve. Sadnja se obavlja na međuredni razmak između 70 do 80 cm, a razmak u
redu je od 25 do 30 cm.
Celer apsorbuje pola svojih
hranjivih materija u zadnjih mjesec dana prije berbe, pa tada zemljište mora
biti dobro vlažno i bogato hranljivim tvarima. Redovno uklanjajte korov i
lagano okopavajte.
Da bi izbjelili drške kada biljke
dosegnu oko 30 cm visine, omotajte ih jutom, papirom ili crnim polietilenom.
Ova praksa omekšava i posvjetljuje drške, čineći ih prijatnijima za jelo. Proces
traje 15 do 20 dana prije berbe. Zelene sorte beru se oko 120 dana nakon
presađivanja, dok se žuti (samoizbjeljujući) beru 80 do 100 dana nakon
presađivanja. Ako ste morali izbjeljivati drške, prvo uklonite jutu ili papir
kojim ste omotali biljku, a zatim odrežite u ravni sa zemljom i berite rozetu
listova.
Comments
Post a Comment