Da li uzgajate celer sa drškama?


Ako volite svjež, blago aromatičan ukus celera u salatama, supama ili kao zdravi snack, zašto ga ne biste uzgojili sami? Celer (Apium graveolens) jeste možda malo zahtjevniji za uzgoj, ali uz dobru pripremu i brigu, možete dobiti bogat urod kvalitetnih i sočnih stabljika. Bilo da ga koristite svježeg, kuhanog ili kao začin, domaći celer će obogatiti vašu kuhinju i ispuniti vas ponosom.

Ako do sada niste uzgajali, najbolje je da kupite sadnice. Celer ima veoma sitno sjeme i sporo niče.

Koje vrste celera da uzgajate?

Kada kažemo celer mislimo na tri tipa ove povrtnice: korjenaš, lišćar i celer koji uzgajamo zbog drški. U ovom tekstu je riječ o celeru koji se uzgaja zbog lisnih drški. Postoje dvije osnovne vrste ovog celera koje možete izabrati, u zavisnosti od vaših uslova i želja:

Zeleni celer koji je najčešći u uzgoju, ima tamnozelene listove i široke, sočne drške. Kasna sorta koja zahtijeva izbjeljivanje drški pri kraju rasta, ali je nagrada kvalitetna i aromatična biljka.

Žuti (samoizbjeljujući) celer koji lakši za uzgoj jer ne zahtijeva izbjeljivanje. Ima kraći ciklus i pogodniji je za početnike, iako mu je okus nešto blaži.

Celer voli vlagu i hladovinu

Najbolje uspijeva u hladnijoj i vlažnoj klimi, a optimalna temperatura je između 15 i 18 °C. Osjetljiv je na sušu, pa zahtijeva konstantno vlažnu zemlju. Potrebno je između 800 i 1000 mm padavina ili zalijevanja tokom vegetacijskog perioda. Zalijevajte pažljivo brazdama, bez kvašenja lišća, kako biste spriječili bolesti.

Zemljište treba biti bogato humusom, duboko obrađeno i dobro drenirano. Dodajte zreo kompost prije sjetve i povremeno dodajte tekuće organsko đubrivo tokom rasta.

Potrebno je strpljenje

Vrijeme sjetve je od septembra do januara. Celer ima veoma sitno sjeme koje dugo klija i niče. Treba mu oko 15 do 20 dana. Sjeme ne pokrivamo zemljom, jer mu treba svjetlost za klijanje, poput bosiljka. Mlade biljke se presađuju na stalno mjesto oko 80 dana nakon sjetve. Sadnja se obavlja na međuredni razmak između 70 do 80 cm, a razmak u redu je od 25 do 30 cm.

Celer apsorbuje pola svojih hranjivih materija u zadnjih mjesec dana prije berbe, pa tada zemljište mora biti dobro vlažno i bogato hranljivim tvarima. Redovno uklanjajte korov i lagano okopavajte.

Da bi izbjelili drške kada biljke dosegnu oko 30 cm visine, omotajte ih jutom, papirom ili crnim polietilenom. Ova praksa omekšava i posvjetljuje drške, čineći ih prijatnijima za jelo. Proces traje 15 do 20 dana prije berbe. Zelene sorte beru se oko 120 dana nakon presađivanja, dok se žuti (samoizbjeljujući) beru 80 do 100 dana nakon presađivanja. Ako ste morali izbjeljivati drške, prvo uklonite jutu ili papir kojim ste omotali biljku, a zatim odrežite u ravni sa zemljom i berite rozetu listova.

 

Comments