Klijanje graha zavisi od više faktora, temperatura zemlje je ključna

 


Ako ste ove godine s nestrpljenjem posijali grah i očekivali da se zeleni izdanci pojave za nekoliko dana, a iz zemlje i dalje ništa ne izbija, niste sami. Mnogi se suoče s istim problemom. Iako djeluje zabrinjavajuće, u većini slučajeva postoji sasvim logično objašnjenje. Klijanje graha zavisi od više faktora, a i najmanja greška u tajmingu, temperaturi ili vlažnosti zemljišta može biti razlog zašto sjeme nije niklo.

Mnogo faktora koji utiču na klijavost

Jedan od najčešćih razloga zašto grah nije nikao jeste hladno zemljište. Ova povrtnica voli toplotu. Ako ste ga posijali prerano u proljeće, a zemljište nije dovoljno ugrijano, sjeme može ostati neaktivno danima ili čak istrunuti. Idealna temperatura zemlje za sigurno i brzo klijanje je 24 °C ili viša. Ako je hladnije od 18 °C, klijanje može biti sporo, neredovno ili potpuno izostati.

Osim temperature, vlaga zemljišta igra veliku ulogu. Ako je previše vlažno (što se često dešava u rano proljeće), sjeme može istrunuti prije nego što uopšte počne klijati. S druge strane, ako je presuho, sjeme neće imati dovoljno vlage da pokrene proces klijanja.

Dubina sjetve je još jedan faktor. Ako ste sjeme posijali preduboko, izdanak možda neće imati snage da se probije na površinu. Ako je preplitko, može se osušiti ili postati plijen pticama i insektima. Optimalna dubina za sjeme graha je oko 3 do 5 cm.

Još jedan mogući razlog je nedostatak kontakta sa zemljom. Ako sjeme „pluta“ u rahloj zemlji ili nije dobro pritisnuto, neće dobiti vlagu ravnomjerno i teško će klijati.

Na kraju, imajte na umu da klijanje nikada nije potpuno sinhronizovano, čak i u idealnim uslovima, neka zrna će niknuti prije, neka kasnije. Ako je zemljište bilo hladno, potrebno je više strpljenja. U toplijim uslovima, grah često niče za pet do osam dana dana.

Naravno, ako sjeme graha nije ostarilo. Obično čuva klijavost do tri godine, a u povoljnim uslovima do pet godina.



Comments