Ako ste ove godine s
nestrpljenjem posijali grah i očekivali da se zeleni izdanci pojave za nekoliko
dana, a iz zemlje i dalje ništa ne izbija, niste sami. Mnogi se suoče s istim
problemom. Iako djeluje zabrinjavajuće, u većini slučajeva postoji sasvim
logično objašnjenje. Klijanje graha zavisi od više faktora, a i najmanja greška
u tajmingu, temperaturi ili vlažnosti zemljišta može biti razlog zašto sjeme nije
niklo.
Mnogo faktora koji utiču na klijavost
Jedan od najčešćih razloga
zašto grah nije nikao jeste hladno zemljište. Ova povrtnica voli toplotu. Ako
ste ga posijali prerano u proljeće, a zemljište nije dovoljno ugrijano, sjeme
može ostati neaktivno danima ili čak istrunuti. Idealna temperatura zemlje za
sigurno i brzo klijanje je 24 °C ili viša. Ako je hladnije od 18 °C, klijanje
može biti sporo, neredovno ili potpuno izostati.
Osim temperature, vlaga
zemljišta igra veliku ulogu. Ako je previše vlažno (što se često dešava u rano
proljeće), sjeme može istrunuti prije nego što uopšte počne klijati. S druge strane,
ako je presuho, sjeme neće imati dovoljno vlage da pokrene proces klijanja.
Dubina sjetve je još jedan
faktor. Ako ste sjeme posijali preduboko, izdanak možda neće imati snage da se
probije na površinu. Ako je preplitko, može se osušiti ili postati plijen
pticama i insektima. Optimalna dubina za sjeme graha je oko 3 do 5 cm.
Još jedan mogući razlog je
nedostatak kontakta sa zemljom. Ako sjeme „pluta“ u rahloj zemlji ili nije
dobro pritisnuto, neće dobiti vlagu ravnomjerno i teško će klijati.
Na kraju, imajte na umu da
klijanje nikada nije potpuno sinhronizovano, čak i u idealnim uslovima, neka
zrna će niknuti prije, neka kasnije. Ako je zemljište bilo hladno, potrebno je
više strpljenja. U toplijim uslovima, grah često niče za pet do osam dana dana.
Naravno, ako sjeme graha nije
ostarilo. Obično čuva klijavost do tri godine, a u povoljnim uslovima do pet
godina.
Comments
Post a Comment