Menta,metvica,nana

Za lijek se sakupljaju listovi neposredno pred cvjetanje jer tada imaju najviše ljekovitih materija.Osušenu mentu čuvati na tamnom,suvom i hladnom mjestu.Najbolje u staklenim teglama sa poklopcem.Mentu nije poželjno kuhati jer joj eterično ulje lako isparava,zato se i kod pripreme čaja mora poklopiti da ne izgubi svoju ljekovitost.

Za jačanje želuca mentu potopiti na nekoliko sati u vino,izvaditi mentu i staviti na želudac.Ovako primjenjena menta zaustavlja povraćanje i grčeve,a ako se položi na dojke razređuje zgrušano mlijeko u dojilje.

Čaj od mente umiruje živce,glavobolju,zujanje u ušima,groznicu,slabost,noćno znojenje,otklanja vjetrove,podrigivanjepovraćanje,grčeve u želucu,jača materica i probavni organi,liječi prehlada,promuklost,ublažuje kašalj.

Priprema čaja

Jednu veliku kašiku mente preliti sa 2dl vrele vode,poklopiti i ostaviti da stoji 30minuta.Procijediti i piti.
Ovaj čaj može da se zasladi medom.Nezaslađen čaj pije se prije jela ,a zaslađen poslije jela.

Ulje od mente se koristi kod reume.U 1l maslinovog ulja staviti jednake dijelove mente i odoljena,ostaviti 6 do 8 sedmica i bocu zatvoriti probušenim papirom.Nakon tog vremena  ulje procijediti i njime se masiraju oboljela mjesta.

Kako da gajite mentu možete pročitati u Tekst o gajenju mente

Comments