Bliži nam se proljeće,a sa njim i vrijeme
sjetve presadnica povrća i cvijeća za sadnju u našim baštama ili dvorištima i
terasama. Za proizvodnju presadnica nisu nam potrebni skupi staklenici potpuno
opremljeni i prozorska daska može biti
idealno mjesto na kome ćemo uz mnogo ljubavi i pažnje uspjeti uzgojiti vlastite
presadnice.
Za sadnju su nam potrebne posude. Možemo
koristit i namjenske saksijice za proizvodnju rasada,ali i razne priručne
posude: rolnice od toalet papira, jednokratne čaše ili čaše od jogurta na čijem
je dnu potrebno napraviti rupice za odvod viška vode, papirnate saksijice koje
sami možemo izraditi, razne saksije i posude,najlon vrećice crno obojene(crna
boja obezbjeđuje bolji razvoj korijena). Sve posude trebaju biti čiste i oprane
(osim ovih od papira) kako bi smanjili rizik od pojave oboljenja tokom
osjetljive faze proizvodnje rasada.Odlične su i posude za pakovanje hrane koje
imaju proziran gornji dio ili morate obezbjediti prozirnu foliju da prekrijete
posude kako bi se održavao gornji sloj supstrata vlažnim dok biljke ne niknu.
Potrebno je pripremiti dobar supstrat (zemlju)
u koji ćemo posijati sjemena povrća i cvijeća. Najjednostanoje je kupiti neki
supstrat, može poslužiti i nešto kvalitetnija zemlja za cvijeće ili možete sami
napraviti svoj supstra u zavisnosti od vaših mogućnosti.
Prije sjetve je potrebno napraviti popis
sjemena vrsta i sorti koje želimo da sijemo i proizvedemo vlastiti rasad,koliko
nam presadnica treba za sjetvu u našoj bašti ili da poklonimo prijateljima.
Da bi ubrzali nicanje sjemena sjeme je
potrebno prvo pripremiti za sjetvu i dezifikovati. O tome možete pročitati u Tekstu o pripremi i dezinfekciji sjemena za područje BiH
Nakon što je sjeme namočeno ili naklijalo sjeme
se sadi,a dubina sjetve zavisi od veličine sjemena. Plitko se sade sitna
sjemena ( za paradajz je dovoljno 1cm),dok se sjeme krastavca sadi dublje.
Posude sa posijanim sjemenom treba prekriti da se očuva vlažnost.
Nakon što započne nicanje uklanja se folija
ili pokrov iznad posude. Tokom narednih dana mlade biljke je potrebno
njegovati,redovno zalijevati. Najbolje je biljke barem jednom zaliti rastvorom bijelog luka kako bi se izbegli
problemi sa oboljenjima. Biljčice ne treba mnogo zalijevati da ne bi počele
truliti i polijegati.
Neke povrtne vrste je najbolje posijati odmah
u veće posude.Patlidžan je biljka koja ne voli da joj se korijen oštećuje i
dobro ga je od početka držati u većim posudama do sjetve u bašti.
Paprika,paradajz su vrste koje se mogu
pikirati nakon pojave prvog pravog lista. Mlade biljčice paradajza prvo daju
dva ista lista (kotiledone listove),a nakon toga prvi pravi list. Isti slučaj
je i kod paprike. To je trentak kada se mlade biljčice mogu presaditi u veće
čašice.
Comments
Post a Comment