Neven - dar iz prirode




Neven Calendula officinalis je omiljeno cvijeće naših baki koje su ga veoma cijenile. On nije bio samo ukras u baštama i dvorištima već i ljekovita biljka koja se koristila za liječenje mnogi bolesti i zaštitnih povrća u baštama.

Neven je jednogodišnja biljka i na istu parcelu može da se ponovo posije nakon 2 godine. 

Zeljasta,razgranata biljka je visoka 30 do 50cm.Neven je na dodir malo ljepljiv. Cvijeta tokom ljeta i sve do prvih mrazeva Cvjetovi nevena se beru u najtoplijem dijelu dana kada je najveći sadržaj ulja u njima.

Sjetva se obavlja što ranije,pri prosječnoj temperaturi oko 15ºC. Neven nije osjetljiv na kasne proljećnje mrazeve. Sjetva se obavlja na dubinu 3 do 5cm u zavisnosti od kvaliteta zemljišta.Na težim zemljištima sjeme položiti pliće. Neven niče već za 5 dana.

Neven može da se gaji iz rasada,ali to je slučaj sa malim brojem biljaka – npr. za ukras u dvorištu.Tada se presađuje kada ima 2 do 4 lista.

Biljka nevena zauzima veći prostor i potrebno je biljke posijati/posaditi na razmak od 50cm. On traži mnogo svjetlosti i toplote. Rahla i srednje vlažna zemljišta. Dobro podnosi sušu,ali je urod cvjetova manji.

 Cvijet se nakon berbe odmah suši.

Mahuinarke su dobar predusjev nevenu,a on je dobar predusjev svim kulturama.

Neven je jedna od omiljenih cvjetnica svih baštovana koji gaje povrće u skladu sa prirodom i bez upotrebe hemikalija. On svojim mirisom tjera mnoge štetočina, posebno nematode. Najčešće se sadi uz staze i rubove gredica.

Ako je tokom jutra cijet nevena zatvoren može se očekivati kiša tokom dana.

Potražnja za nevenom se povećava,jer se koristi u ljekovite svrhe, u farmaceutskoj industriji, u kozmetičkoj industriji.

Cvijet nevena se koristi za pripremu mastu, uljne tinkture, u liječenju psorijaze, problema sa stomakom, za liječenje rana i opekotina, groznice, regulisanje menstruacije, odstranjuje otrovne materije iz organizma.

Čaj od lišća nevena

Čaj od 5g lišća na2/10 vode i jednom kašikom meda, kada se skuva i pije, potiče na znojenje.Piti po jednu šolju dnevno u gutljajima. Ovaj čaj je dobar i kao lijek protiv zatvora, žutice, bolesti želuca i crijeva, živčane rastrojenosti, oslabljenog imuniteta.

Comments