Pravi je trenutak da gajite svoju hranu




U današnjem svijetu postalo je jasno da je hrana najvažniji resurs. Zdrava hrana, proizvedena bez upotrebe hemije, je postala sinonim za ljudsko zdravlje.

Sretni su ljudi koji mogu da gaje vlastit hranu bez hemije, uživaju u vremenu provedenom u bašti i druženju sa drugim baštovanima. Kada jednom uđete u svijet baštovana svakim danom ćete se zaljubljivati u svoje bljke i njihove plodove.

Postanite baštovan i iskoristite sve prednosti uzgajanja vlastite hrane. Neka vas ne obeshrabri nedostatak imanja, prostora. I najmanja saksija može da posluži za gajenje začinskog bilja, salate, jagode.

Počnite sa gajenjem hrane ove sedmice, ovog dana, ovog trenutka jer je to najbolji trenutak. Za sveku vegetacijsku sezonu postoje biljke koje možete gajiti.

Skoro svako domaćinstvo može i na maloj površini proizvesti dovoljno povrća i začinskog bilja. Ova aktivnost vam može pozitivno uticati na kućni budžet, poboljšava se imunitet i pokretljivost.

Baveći se gajenjem povrća možete smanjiti i količinu otpada. Sav otpad od čišćenja voća i povrća, pokošenu travu, papir i karton, usitnjene grane možemo iskoristiti za pripremu komposta.

Ukoliko imamo dovoljno prostora i vremena možemo se posvetiti i gajenju kalifornijskih glista koje će otpad predaiti u humus.

Pridružite se zajednicama baštovana od kojih možete doboto mnogo korisnih informacija o gajenju povrća, možete dobiti i sjeme starih sorti i na taj način doprinijeti njihovom očuvanju.

Dajte prednost prirodnom načinu gajenja biljaka bez upotrebe mineralnih đubriva i hemijskih sredstava za zaštitu.


Učinite da povrće koje sami uzgojite na prirodan način bude vaš lijek.

Comments