Kada i kako zalijevati posađen rasad paradajza?




U gajenju paradajza voda je bitan faktor. Bez vode nema ni ukorjenjavanja rasada pradajza, rasta, cvjetanja i formiranja ploda. Da bi paradajz dao svoj maksimum potrebno je pravovremeno i pravilno vršiti zalijevanje ili navodnjavanje paradajza.

Već prilikom sadnje potrebno je izvršiti obilno zalijevanje. Iskopane rupe treba zaliti sa 0,5 do 1l vode. Ova količina će biti dovoljna da obezbjedi vlažnost narednih dana i da obezbjedi dobar rast korijena koji će u potrazi za vodom da se bolje razvije i ode u dubinu zemljišta.

U zavisnosti od uslova ponovno zalijevanje izvršiti za 7 do 10 dana.

Prilikom zalijevanja paradajza zalijevajte zemljište oko biljke, nikada ne polijevajte biljku.

Bolje je paradajz zalijevati rijetko, ali obilno. Za zalijevanje 1m² površine obezbjediti 20 do 30l. Voda koja se koristi za zalijevanje ne smije biti hladna. Hladna voda izaziva stres, a u periodu cvjetanja i plodonošenja može izazvati i odbacivanje cvjetova i mladih plodova. Voda za zalijevanje ne smije biti hladnija od 12°C. Optimalna temperatura za zalijevanje paradajza je oko 20°C.

Pradajz zalijevati tokom jutarnjih sati, u prvoj polovini dana. U tom periodu biljka najbolje usvaja vodu.

Pred početak perioda cvjetanja i formiranja plodova smanjiti količinu vode za zalijevanje, jer će pri velikoj količini vode paradajz formirati mnogo vegetativnog prirasta. 

Tokom rasta plodova količina vode koja je potrebna biljci se povećava zbog rasta sočnih plodova.

U fazi dozrijevanja plodova ponovo se potreba biljke paradajza za vodom smanjuje. Višak vode u ovoj fazi dovodi do pojave biljnih bolesti kao što su plamenjača, truleži. I pored toga što ima veliku potrebu za vodom paradajz ne voli vlažnost  iznad 80%.

Comments