Zimsko povrće - Kelj 1.dio


Glavičasti kelj


Kelj je povrtna kultura koja u zimskim mjesecima predstavlja izvor energije. Pripada porodici kupusnjača. Po svojim karakteristikama je sličan kupusu, ali svojim okusom, varijetetima, sadržajem hranjivih i ljekovitih materija, primjenom kelj predstavlja zasebnu povrtarsku kulturu.
Kao divlja forma i povrće bio je poznat Grcima i Rimljanima. Kelj kakav danas poznajemo nastao je u Belgiji tokom 18. vijeka, a odatle se proširio u Francusku, Holandiju, Njemačku i dalje po svijetu.

Postoje tri varijeteta kelja: glavičasti, lisnati i kelj pupčar. Najpoznatiji i najsličniji kupusu je glavičasti kelj.

Lisnati kelj 

Lisnati kelj - kovrdžavi

Kelj pupčar - prokulica

Kelj kao namirnica u gastronomiji sadrži veoma malo kalorija, samo 50kcal, ali je to namirnica izuzetno bogata biljnim vlaknima, mineralima i vitaminima. Sadrži mangan, kalcijum, željezo, magnezijum. Sadrži i veće količine raznih vitamina. Sadržaj vitamina C u sirovom kelju 200% od preporučenog dnevnog unosa, dok je sadržaj vitamina C u kuvanom kelju je dosta visok oko 68% od dnevnog unosa. Pored vitamina C kelj ima visok sadržaj vitamina B kompleksa, vitamina K, riboflavina, tiamina, beta karotena.

Zbog obilja kalcijuma kelj nazivaju i „Kralj kalcijuma“.

Što je boja kelja tamnija to on sadrži više beta karotena, odnosno provitamina A. Zbog obilja biljnih vlakana kelj se preporučuje ljudima koji pate od slabe pokretljivosti crijeva.

Kovrdžavi kelj može biti ljubičasto obojen

Kelj se koristi u gastronomiji, od njega se pripremaju razna variva, čorbe, složenci, salate, sarma. Kada se kelj kupuje treba kupovati kelj sa svježim listovima, svježim glavicama. Ne smije biti rupica, mrlja na listovima, bez gubitka vlage i boje.

Najbolje je kelj iskoristiti u roku od dva dana nakon berbe, jer stajanjem gubi vlagu i postaje gorak.

Izbjegavati glavice koje su presječene na pola i zamotane u foliju, jer takvi dijelovi brzo gube vlagu, postaju gorki i gube velike količine vitamina C.

Ljekovitost kelja

Kelj je namirnica koja se odlikuje izuzetnom ljekovitošću. Pošto kelj sadrži obilje tiamina, riboflavina, vitamina B kompleksa on sprečava štetno djelovanje slobodnih radikala. Redovna konzumacija kelja podstiče proizvodnju energije u ćelijama što je naručito važno tokom zimskih mjeseci. Zbog visokog sadržaja provitamina A kelj pogoduje zaštiti očiju od UV zračenja, pojave katarakte.

Kelj ima uticaj na održavanje i obnovu epitelnih ćelija u plućima, koži, ustima, sistemu za varenje.

Zbog toga što je „Kralj kalcijuma“ kelj je odlična namirnica za rast i razvoj kostiju.

Konzumacija kelja se preporučuje kao prevencija raka dojke, jajnika i debelog crijeva.

OPREZ!


Kod konzumacije kelja preporučuje se oprez bolesnicima koji imaju problema sa bubrezima i poremećenim radom štitne žlijezde. Razlog opreza je što kelj sadrži goitrogene materije koje se kuvanjem samo djelimično razlažu, a mogu da stvore probleme ovakvim bolesnicima. Zbog toga se preporučuje da kelj i ostale kupusnjače ovakvi bolesnici najčešće konzumiraju kuvane i u manjim količinama.

Nastaviće se.

Comments