Agrotekstil - zaštita povrća tokom zime






Špinat, zelena salata, rukola, matovilac, rotkvice, radič, peršun lišćar, kupusnjače su samo neke od povrtnih vrsta koje uzgajamo tokom jeseni i zime. Bez obzira da li ih uzgajamo na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, njihovu otpornost ove povrtnice su izložene dejstvu niskih temperatura. Na uzgajanim biljkama se javljaju manja ili veća oštećenja, a ekstremni uslovi mogu rezultirati propadanjem biljaka. Kako bi smo uživali u svježem povrću tokom jeseni i zime potrebno je zaštititi biljke, a najlakše to možemo uraditi upotrebom agrotekstila.

Agrotekstil štiti povrtnice tokom zime

Agrotekstilna folija, agrilno platno ili “poljoprivredna paučina“ izrađuje se od polipropilenskih vlakana koja se tkanjem, presanjem ili izvlačenjem oblikuju u platno koje služi za zaštitu biljaka od djelovanja niske temperature. Može da se koristi na otvorenom, u baštama, rasadnicima, plastenicima gdje se uzgaja povrće.

Prednost agrotekstila je što su lagani, ekološki prihvatljivi, jednostavni za primjenu. Dijele se prema gustini tkanja, propusnosti za svjetlost, vazduh i vodu, boji.

Bijeli agrotekstil odbija svjetlosne zrake, ne dopušta naglo kolebanje temperature,štiti biljke od hladnog vjetra i mraza.
Crni agrotekstil upija svjetlost, djeluje na zadržavanje vode u zemljištu, povećava temperaturu zemljišta.

Agrotekstil propušta vazduh, vodu i sunčevu svjetlost, ali je temperatura ispod njega i za 5°C veća od okolne. Znatno je manje i temeraturno kolebanje. Zemljište ispod agrotekstila se sporije zagrijava tokom dana, ali se sporije hladi tokom noći. To daje mogućnost biljci da se prilagodi na promjene temperature.

Zalijevanje se može obaviti i preko agrotekstila. Zbog mogućnosti isparavanja vode kroz pore ne dolazi do stvaranja kondenzata kao što je to slučaj sa najlonom. Isušivanje je postepeno, pa ne treba zalijevati prečesto.
Biljke ispod agrotekstila koji je dobro postavljen zaštićene su od dejstva krupnih kišnih kapi, vjetra.

Jednostavno postavljanje

Na malim površinama postavljanje agrotekstila je jednostavno i obavlja se ručno. Dovoljno je da se biljke prekriju agrotekstilom, a krajevi se pričvrste nagrtanjem zemlje ili postavljanjem cigle, drveta ili drugog priručnog materijala. Mogu da se koriste i namjenski klinovi za zatezanje i učvršćivanje agrotekstilnog platna.

Prilikom postavljanja agrotekstil se dobro zategne iznad biljaka. Visina na koju se postavlja zavisi od povrtne vrste, njene visine i faze razvoja. Ukoliko se agrotekstil postavlja da štit biljke tokom klijanja i nicanja onda se jače zategne iznad same površine tla, a poslije nicanja se skida. Kod zimskih salata agrotekstil se može postaviti cijelo vrijeme uzgoja, ali mora biti tako postavljen da biljke mogu nesmetano da se razvijaju, ne smije biti prezategnuto.


Kupupusnjače koje tokom zime ostaju u polju možemo zaštiti posebnim agrotekstilom koji se odlikuje gustim tkanjem. Grašak, bob, blitva, endivija, mladi luk se mogu zaštiti agrotekstilom.

Osim za zaštitu povrća agrotekstil možemo koristiti za zaštitu voćnih stabala, pogotovo kada se radi o mladim sadnicama, ljekovitog bilja, trajnica, ukrasnog grmlja i drveća.

Comments