Mali trikovi za ranu sjetvu






Nova sezona sjetve uskoro počinje, a malim trikovima možemo još više uživati u svojoj bašti.

Prva salata

Kao i svakog proljeća u kuhinji ćete pronaći glavice crvenog luka koje su proklijale i nisu više za upotrebu. Ne bacajte ove glavice već ih iskoristite da dobijete prvu svježu salatu. Glavice koje su proklijale i imaju zelene listiće treba da su zdrave, da nema znakova truleži. Nije nikakav problem što su se one isušile i smrežurale. Samo glavice koje su trule odbacite. Zdrave, proklijale glavice posadite u baštu ili u saksije čim vremenske prilike to dozvole. Ne zatrpavajte zelene listiće koji su se pojavili na vrhu. Već nakon nekoliko dana, u zavisnosti od temeraturnih uslova, možete sa glavice da berete mlade, svježe listove crvenog luka. Dovoljne su 2 do 3 glavice da uberete dovoljno mladih listova i spremite salatu za svoj obrok. Uvijek berite rubne, dobro razvijene listove, a mlade listove u centru glavice ostavite da rastu. Listove ćete moći brati u intervalima sve do pojave cvjetne drške. Vi odlučite da li ćete ove glavice ostaviti da daju sjeme – barut ili ćete ih počupati i odložiti na kompostnu hrpu.

Što ranije posijte bob

Bob je zaboravljeno povrće, ali nenadmašnog okusa. Ukoliko ga niste posijali tokom jeseni čim vrijeme dozvoli potrebno ga je posijati. Briga o bobu je ista kao i za grašak, ali bobu nije potrebna armatura da bi stajao uspravno. Problem sa bobom je čišćenje sjemena, ali će vas bob svojim okusom i te kako nagraditi.

Sa jedne gredice dva uroda

Prilikom sjetve crvenog i bijelog luka količinu lučica i čenova možete udvostručiti ukoliko volite da jedete mladi bijeli i crveni luk. Tokom vremena ćete počupati svaku drugu biljku mladog luka i ostavićete dovoljno prostora za razvoj glavica. Na ovaj način ćete sa jedne gredice imati dva uroda: mladi luk i glavice luka. Obratite pažnju da je kod ovakve setve potrebna bolja ishrana biljaka i u slučaju suše potrebno je dodatno navodnjavanje zbog gušće sjetve.

Niske sorte graška

U rano proljeće obavlja se rana sjetva graška. Uvijek biram niske sorte kraće vegetacije. Razlog mog izbora je što za niske sorte nije potrebno podizati veliku armaturu, potrebno je manje đubriva, kraća je vegetacija i ove sorte brže oslobađaju prostor (uklanjaju se sa gredice) i poslije njih se mogu posaditi rane kupusnjače.

Razne salate

Osim zelene salate  tokom ranog proljeća može se direktno u baštu posijati rukola koja će veoma brzo dospjeti za berbu.

Comments