Zova - dar prirode




Zova ili bazga Sambucus nigra je samonikla žbunasta biljka koja raste po rubovima šuma i osunčanim mjestima, živicama, zapuštenim mjestima. Najčešće raste na vlažnim mjestima gdje je zemljište bogato organskom materijom. Od zove koristimo cvjetove i zrele bobice. Od zove mogu da se koriste kora, mladi izdanci, listovi, pupoljci, korijen, ali kod nas nije uobičajeno da se koriste. U gastronomiji su veoma cjenjeni pohovani cvjetovi zove.

Sada je vrijeme sakupljanja cvijetova zove od kojih možemo da pripremamo sokove, sirupe, želee. Cvjetovi se mogu sušiti i od njih se priprema odličan čaj.

Čaj od cvjetova se koristi kod problema sa disajnim putevima, bronhitisa, prehlade, kašlja, gripe, problema sa disanjem i mnogih drugih oboljenja.

Cvijet zove se bere dok se još nije potpuno rascvjetao po sunčanom danu. Ukoliko uberete cvjetove zove kada je kišan dan trebate znati da će oni veoma brzo da potemne, a takve cvjetove ne treba koristiti. Kada se ubere potrebno ga je brzo osuštiti u hladovini, na mjestu sa dobrom ventilacijom. Osušeni cvjetovi trebaju ostati svijetli. Ukoliko dođe do promjene boje bacite cvjetove jer nisu dobri za čaj.

Čaj od suvih cvjetova zove

Ovaj čaj je odličan za liječenje prehlade, gripe, djeluje preventivno i osvježavajuće. Dovoljno je jednu kašiku suvih cvjetova preliti sa šoljom vrele vode i ostaviti oko 10 minuta da se prohladi. 

U čaj ne treba dodavati šećer, med ili limunov sok. Topao čaj pijete polako, u gutljajima, kako bi omogućili da čaj što bolje djeluje na grlo i disajne puteve.

Najbolji efekat se postiže kada se ujutro prije jela popije jedna šolja, a druga šolja ovog čaja da se popije uveče prije spavanja. Osim što je odličan u borbi protiv gripe i prehlade ovaj čaj kada ga ovako pijete djeluje na izbacivanje otrova iz organizma.

Ukoliko imate problema sa nadimanjem i gasovima najbolje je popiti jednu šolju ovog čaja prije spavanja. Čaj će pomoći ljudima koji se znoje i imaju neugodan miris tijela.

Čaj od zove za ispiranje očiju

Dvije šake cvjetova zove preliti sa 1l vrele vode i ostaviti poklopljeno 10 minuta. Ovim čajem se ispiraju oči ujutro i uveče.

Zovina čajna kupka briše umor

Za ovu kupku vaše tijelo će vam reći hvala, posebno poslije naprnog dana ili perioda. Potrebno vam je 4 šake (oko 100g) suvih cvjetova zove koje ćete staviti u platnenu kesu ili krpu. U posudi sa 3l vode potopite kesu sa cvjetovima i ostavite da ključa 5 minuta. Nakon toga pričekati još 10 minuta i sipati ovaj čaj u kadu sa toplom vodom.

Ovu kupku koristite 2 puta sedmično. U kupki biti najmanje 10 minuta kako bi tijelo osjetilo blagodati djelovanja zove. Najbolje je nakon kupke da se ne brišete, obučete pidžamu i provedete sledeći sat vremena odmarajući se u krevetu.

Comments