Nije plastenik skladište, ali možemo uskladištiti povrće



Plastenik možemo iskoristiti i za skladištenje povrća, ali iza uzgajanje zimskog povrća. Mada uslovi u plasteniku nisu idealni možemo ga iskoristiti za čuvanje i skladištenja povrća. U zavisnosti od povrtne vrste i uslovi čuvanja su drugačiji. Za većinu povrća najvažnije je da ne dođe do izmrzavanja. To znači da povrćemo možemo čuvati do prvog mraza ili ćemo povrće morati dodatno utopliti kao bi spriječili izmrzavanje. Osim temperature na čuvanje povrća će djelovati vlažnost vazduha i provjetravanje. Suvišna vlaga može dovesti do pojave biljnih oboljenja i trulenja.

Cikla, rotkvice, repa, mrkva i drugo krtolasto povrće se može uskladištiti, ali ih treba iskoristiti ili skoliniti iz plastenika prije pojave mraza.

Povrće moće da se čuva ukopano u zemljište, prekriveno pijeskom, u kutijama sa pijeskom, prekriveno slamom ili sijenom. Najsigurnije je da se povrće čuva u kutijama. Na taj način povrće neće privlačiti insekte i druge štetne insekte koji mogu da se nasele u plasteniku i naprave nam problem tokom sjetve u proljeće.

Prije skladištenja potrebno je pripremiti drveni kutiju i pijesak. Najbolje bi bilo kada bi mogli obezbjediti mješavinu pijeska i treseta u odnosu 1:1. Poslije ubiranja potrebno je povrće očistiti, odsjeći lišće, ali ostaviti 1 do 2cm od vrha. Ukoliko ostavimo duže lišće ono će ubrzati propadanje cikle, mrkve, repe, rotkve, celera, a ukoliko skroz prikratimo lišće ubrzaćemo isušivanje korjena. Na dno kutije prvo se stavi red pijeska, a navedeno povrće se reda vertikalno ili pod blagim uglom. Pijesak treba da bude vlažan. Suv i mokar pijesak će negativno djelovati na uskladišteno povrće. Mogu ubrzati isušivanje ili trulenje.

Praziluk, crveni luk i šalot možemo uskladištiti u plasteniku. Postoje razlike u pogledu zahtjeva ovih vrsta. Različite sorte praziluka su različito otporne na hladnoću. Praziluk koji je posijan tokom proljeća se bere krajem ljeta i ima najmanju otpornost na niske temperature. Na hladnoću je najotporniji praziluk posijan u kasnom terminu sjetve. Biljke praziluka se mogu čuvati u plasteniku na taj način što se ukopaju u zemlju. Prije ukopavanja potrebno je skratiti lišće.

Crveni luk i luk šalot se nakon sušenja mogu kratkotrajno čuvati u plasteniku.Pravilo je da slađe sorte luka sadrže više vode, podložne su izmrzavanju, bržem propadanju i čuvaju se kraći vremenski period. Ljute sorte luka sadrže manje vode, otpornije su na propadanje i izmrzavanje. U zaisnosti od uslova čuvanja mogu se čuvati pola godine i duže, ali ne smije biti izložen niskim temperaturama. Za čuvanje luka šalota potrebno je obezbjediti hladan i suv prostor. U ovakvim uslovima šalot se može čuvati pola godine. Kao i druge vrste iz porodice lukova niske temperature dovode do izmrzavanja šalota.

Kupusnjače se u plasteniku mogu čuvat kraći vremenski period. Problem kod čuvanja kupusnjača u plasteniku je povećana vlažnost i potrebno je osigurati dobro provjetravanje.

Prije skladištenja odstraniti povrće sa oštećenjima i simptomima oboljenja, posebno trulenja. Tokom skladišnog perioda redono pregledati uskladišteno povrće.

Kako bi zaštiti uskladišteno povrće od izmrzavanja možemo ga prekriti agroplatnom. Temperatura ispod agroplatna će biti veća za nekoliko stepeni od okolne sredine. Takođe, možemo koristiti prirodne materijale kao što su slama, sijeno, lišće, a možemo koristiti karton, papir.


 

Comments