Tripsi - sićušni insekti koji prave veliku štetu

 



Sigurno vam se desilo da gledate svoje biljke koje su odjednom počele pokazivati znakove uvenuća ili im opadaju listovi ili izostaje cvjetanje. Sve ovo su sigurni znaci prisustva opasne štetočine TRIPSA.

Za njih možemo reći: “Ni manje štetočine, ni veće štete.” U ovoj grupi je veliki boj vrsta, a uglavnom su štetočine koje se hrane sisajući biljne, odnosno ćelijske sokove. Indirektna opasnost je u tome što su prenosioci mnogih virusa koji izazivaju biljne bolesti.

Izraziti su polifagi, hrane se velikim brojem biljnih vrsta. Možemo ih pronaći na povrću, ljekovitom, začinskom i ukrasnom bilju, voćnim stablima i grmovima. Napadaju sve razvojne faze biljaka, od rasada do usjeva u zatvorenim prostorima i poljima.

Odrasli tripsi su veoma malih dimenzija, najčešće do 3 mm. Imaju relativno kratak razvoj i potrebno je pet sedmica da se odrasli insekt razvije iz jajeta. Odrasli žive oko 30 dana. Ženka može da položi i do 70 jaja.

Veliki problem kod njihovog suzbijanja je da se u povoljnim uslovima mogu razvijati tokom cijele godine, a to je izraženo u grijanim prostorima, plastenicima i kućama/stanovima gdje mogu predstavljati značajan problem.


Comments