Tikvice i bundeve: Kako ih brati, čuvati i pripremiti zimnicu?

 


Bogatstvo vaše bašte ne prestaje s krajem ljeta, ako znate kako pravilno brati i skladištiti plodove poput tikvica i bundeva, u njihovom ukusu možete uživati mjesecima kasnije. Ove omiljene biljke nisu zahtjevne za uzgoj, ali pravi trik je u tome da ih uberete kad treba i sačuvate kako treba.

S pravim pristupom, tikvice i bundeve nisu samo sezonska poslastica, već i zimska zaliha puna okusa i nutrijenata. Pravilna berba, pažljiva priprema i odgovarajući uslovi skladištenja su tri zlatna koraka za uspjeh. Uložite malo pažnje sada i uživajte u ukusima ljeta i kada padne snijeg.

Kada i kako obavljamo berbu?

Tikvice su najukusnije dok su mlade, dugačke od 15 do 20 cm, s mekanom korom koju lako možemo zagrebati noktom. Takve su savršene za jelo. Za skladištenje, međutim, birajte potpuno zrele plodove: kora mora biti tvrda, a kad ih kucnete, zvuk mora biti tup. Kod bundeva, zrelost se prepoznaje po intenzivnoj boji i čvrstoj kori, bijeloj, žutoj ili zelenoj, ovisno o sorti.

Zaboravite na čupanje, najbolje da koristite nož ili makaze za rezidbu i ostavite dio drške ploda u dužini od 5 do 7 cm. Berite po suhom danu, najbolje ujutro kad se rosa povuče, ili kasno poslijepodne. Ne berite mokre plodove i ne ostavljajte ih, jer su podložni truljenju. Prilikom berbe ne bacajte ih, jer svaka mehanička povreda i ogrebotina na kori daje šansu da se razvije trulež.

Ako na čuvanje ostavljate zrele plodove, nije ih potrebno prati. U slučaju da su zaprljani zemljom, prebrišite suhom krpom. Prije stavljanja u podrume i ostave ostavite ih jedan do dva dana na sjenovitom mjestu sa dobrom ventilacijom. Ispod plodova postavite karton, daske ili drvene palete kako bi bili podignuti od poda ili zemlje. Za to vrijeme površina će da se osuši, a eventualne manje ogrebotine da zacijele. Ovako pripremljeni mogu dugo da se čuvaju.

Uslovi čuvanja

Mlade tikvice se moraju brzo potrošiti, a nešto duže traju ako se čuvaju u frižideru i tada se moraju iskoristiti u naredne dvije do tri sedmice. Ne ostavljajte ih u plastičnim vrećicama, jer će usled kondenzacije veoma brzo da se razvije trulež.

Zrele plodove čuvamo u podrumima i ostavama. Odgovara im temperatura oko 6 °C, tama i vlaga oko 80 %. Nikada ih ne stavljajte na pod, pločice ili materijale na kojima će da se sakuplja kondenzacija. Redovno ih pregledajte svake dvije do tri sedmice. Uklonite plod na kome vidite prve znake truljenja, jer jedan pokvareni plod može prenijeti infekcije truleži na okolne plodove koji ga dodiruju.

Mladi plodovi se mogu pripremiti i čuvati zamrznuti ili od njih pripremiti ukusna zimnica. Zamrznuti možemo tikvicu koju smo prethodno izrendali, posolili i iscijedili suvišnu vodu. Komade tikvica možemo kratko blanširati u vodi, dvije do tri minute, a zatim ohladiti, zapakovati u vrećice i zamrznuti. Ovako pripremljene idealne su za pravljenje raznih jela, uštipaka, pita, variva, čorbi.


Comments