Bogatstvo vaše bašte ne
prestaje s krajem ljeta, ako znate kako pravilno brati i skladištiti plodove
poput tikvica i bundeva, u njihovom ukusu možete uživati mjesecima kasnije. Ove
omiljene biljke nisu zahtjevne za uzgoj, ali pravi trik je u tome da ih uberete
kad treba i sačuvate kako treba.
S pravim pristupom, tikvice i
bundeve nisu samo sezonska poslastica, već i zimska zaliha puna okusa i
nutrijenata. Pravilna berba, pažljiva priprema i odgovarajući uslovi
skladištenja su tri zlatna koraka za uspjeh. Uložite malo pažnje sada i
uživajte u ukusima ljeta i kada padne snijeg.
Kada i kako obavljamo berbu?
Tikvice su najukusnije dok su
mlade, dugačke od 15 do 20 cm, s mekanom korom koju lako možemo zagrebati
noktom. Takve su savršene za jelo. Za skladištenje, međutim, birajte potpuno
zrele plodove: kora mora biti tvrda, a kad ih kucnete, zvuk mora biti tup. Kod
bundeva, zrelost se prepoznaje po intenzivnoj boji i čvrstoj kori, bijeloj, žutoj
ili zelenoj, ovisno o sorti.
Zaboravite na čupanje,
najbolje da koristite nož ili makaze za rezidbu i ostavite dio drške ploda u
dužini od 5 do 7 cm. Berite po suhom danu, najbolje ujutro kad se rosa povuče, ili
kasno poslijepodne. Ne berite mokre plodove i ne ostavljajte ih, jer su
podložni truljenju. Prilikom berbe ne bacajte ih, jer svaka mehanička povreda i
ogrebotina na kori daje šansu da se razvije trulež.
Ako na čuvanje ostavljate
zrele plodove, nije ih potrebno prati. U slučaju da su zaprljani zemljom,
prebrišite suhom krpom. Prije stavljanja u podrume i ostave ostavite ih jedan
do dva dana na sjenovitom mjestu sa dobrom ventilacijom. Ispod plodova
postavite karton, daske ili drvene palete kako bi bili podignuti od poda ili
zemlje. Za to vrijeme površina će da se osuši, a eventualne manje ogrebotine da
zacijele. Ovako pripremljeni mogu dugo da se čuvaju.
Uslovi čuvanja
Mlade tikvice se moraju brzo potrošiti,
a nešto duže traju ako se čuvaju u frižideru i tada se moraju iskoristiti u
naredne dvije do tri sedmice. Ne ostavljajte ih u plastičnim vrećicama, jer će
usled kondenzacije veoma brzo da se razvije trulež.
Zrele plodove čuvamo u
podrumima i ostavama. Odgovara im temperatura oko 6 °C, tama i vlaga oko 80 %.
Nikada ih ne stavljajte na pod, pločice ili materijale na kojima će da se
sakuplja kondenzacija. Redovno ih pregledajte svake dvije do tri sedmice.
Uklonite plod na kome vidite prve znake truljenja, jer jedan pokvareni plod
može prenijeti infekcije truleži na okolne plodove koji ga dodiruju.
Mladi plodovi se mogu
pripremiti i čuvati zamrznuti ili od njih pripremiti ukusna zimnica. Zamrznuti
možemo tikvicu koju smo prethodno izrendali, posolili i iscijedili suvišnu
vodu. Komade tikvica možemo kratko blanširati u vodi, dvije do tri minute, a
zatim ohladiti, zapakovati u vrećice i zamrznuti. Ovako pripremljene idealne su
za pravljenje raznih jela, uštipaka, pita, variva, čorbi.
Comments
Post a Comment