Pinđur - tradicionalni recept za savršen domaći ajvar od paprika i paradajza

 


Pinđur je nezaobilazan klasik balkanske kuhinje, omiljeni prilog i namaz koji osvaja ukusom i mirisom. Savršen je za svaku sezonu, a njegova priprema nije komplikovana kao što možda mislite. Donosimo vam jednostavan recept za domaći pinđur, koji možete pripremiti kod kuće i uživati u bogatom okusu paprike, paradajza i začina.

Kako napraviti domaći pinđur?

Sastojci:

  • 8 do 10 kg mesnatih crvenih paprika

  • 4 kg paradajza

  • 5 kašika šećera

  • 4 dl ulja

  • 2 glavice bijelog luka

  • 2 vezice peršuna

  • 4 dl vinskog sirćeta

  • so po ukusu

  • ulje za dolijevanje

Priprema:

  1. Paprike ispecite na roštilju ili u pećnici dok kožica ne pocrni, zatim ih ogulite i očistite od sjemenki. Ostavite da se dobro ocijede, pa ih isijecite ili iskidajte na tanke rezance.

  2. Paradajz ogulite, nasjeckajte i stavite da se kuha sa šećerom dok se ne prepolovi količina.

  3. Dodajte paprike, sitno isjeckani bijeli luk, ulje, so i isjeckan peršun. Sve zajedno pržite dok pinđur ne postigne željenu gustinu.

  4. Na kraju dodajte vinsko sirće, pustite da proključa, pa smjesu sipajte u vrele tegle.

  5. Tegle ostavite u toploj pećnici preko noći da se na površini formira korica.

  6. Sledećeg dana u svaku teglu dodajte po prst ulja, zatvorite i čuvajte na hladnom mjestu.


Comments