Tokom zime u
domaćinstvima koja se griju na drvo mogu se prikupiti veće količine pepela.
Pepeo nastao sagorijevanjem drveta je odlično kompleksno đubrivo koje
sadrži kalijum, kalcijum, fosfor, mnoge
mikroelemente neophodne za biljke.
Pepeo koji se koristi
treba da je nastao sagorijevanjem drveta bez primjesa sagorijevanja drugih
materija kao što su: plastika,guma i druge materije.
Koristi se za đubrenje različitih tipova zemljišta. Ukoliko je zemljište teže bolje ga je pođubriti tokom jeseni, a lakše tipove zemljišta možemo đubriti pepelom tokom proljeća.
Pepelom se mogu
đubriti mnoge povrtne kulture. Krompir i paradajz ga vole zbog sadržaja
kalijuma (veliki su potrošači ovog elementa).
Krompir se đubri sa
šoljom pepela ( oko 100-150g) na 1m² ili se za svaku krtolu krompira dodaju 2
kašike pepela. Kasnije,u toku vegetacije, modu se dodati još 1 – 2 kašike
pepela ispod svakog grma krompira.
Prilikom presađivanja
kupusa u iskopane rupe dodati 1-2 kašike pepela – može spriječiti pojavu kile
kupusa i crne noge – ili 1 šolju po 1m².
Kod presađivanja
paprike,paradajza i patlidžana može se dodati i do 3 kašike pepela u iskopane
rupe.
Luk je još jedna
povrtna kultura koja voli pepeo. Luk je sklon truljenu lukovice, a pepeo
sprečava rast prouzrokovača bolesti u zemljištu. Gredica se može posuti pepelom
ili se pripremi tekući pripravak od pepela na sledeći način:
3 kašike pepela
rastvoriti u 1l vode i ostaviti sedmicu dana.
Ovako pripremljeno
đubrivo se primjenjuje najviše 3x u toku sezone.
Najbolje ga je nanijeti prije
sadnje, jer će spriječiti da luk oboli u početnim fazama rasta i dati mu neophodne
mineralne elemente u ishrani.
Comments
Post a Comment