Klematis je omiljena
puzavica/penjačica. Odlikuje se velikim brojem vrsta i sorti koje se razlikuju
po svojoj bujnosti, boji i obliku cvjetova. Za svačiji ukus će se pronaći
idealan klematis. Ako izaberete pravo mjesto za njega i redovno ga orezujete
klematis će vas mnogo godina da obraduje svojim cvjetovima.
Klematis se sadi od
marta do maja ili na jesen.
Prilikom sadnje obezbjediti sunčan položaj, jer
klematis ne voli sjenu. Takođe, mjesto treba da je zaštićenod od propuha i
vjetra i zimi i ljeti, a zemljište treba da je ocjedito, rahlo, bogato humusom.
Najbolje je u rupu prilikom sadnje dodati sloj za drenažu (šljunak ili nešto
slično).
Klematis može da živi
reko 20 godina i nije neka veoma zahtjevna biljka. Naravno, i klematis ima
svoje zahtjeve u pogledu njege.
Ova biljka za svoj
rast treba oslonac u vidu drvenog ili metalnog (žičanog) rama, ogradu ili drvo.
Pri izboru oslonca treba unaprijed planirati i dobro se raspitati do kojih
dimenzija može da naraste izabrana sorta. Ukoliko planirate klematis posaditi
uz kuću trebate planirati da između oslonca i zida treba ostaviti prostor od najmanje
10cm do pola metra kako bi nespetano cirkulisao vazduh.
Prije sadnje, ako je
korijen klematisa suv, potrebno je korijen potopiti u kantu sa vodom tokom 6 do
8h. Prije sadnje iskopati rupe dimenzija 60 x 60cm. Dodati sloj za drenažu,
kompost. Nakon sadnje potrebno je klematis zaliti i malčirati u sloju od
najmanje 5cm. Biljke se sade na razmak 1,5 do 2m. Tokom svakog proljeća i ljeta
klematis se đubri, a ljeti se treba redovno zalijevati poslije zalaska sunca.
Da bi nas klematis
darovao svake godine cvjetovima potrebano ga je redovno orezivati.
Postoje tri
grupe klematisa u zavisnosti od tipa cvjetanja.
Prva grupa je
klematisi koji cvjetaju na jednogodišnjim prirastima. Orezuje se kraće od
drugih, ostavljaju se 2 do 4 pupoljka.
Drugu grupu čine
klematisi koji cvjetaju na prirastima od prethodne godine. Skraćuju se poslije
cvjetanja na dužinu 70 do 100cm.
Treću grupu čine
klematisi orezuje se na sličan način kao i druga.
Comments
Post a Comment