Neven je od davnina
poznat kao ljekovita biljka i često se može pronaći u baštama, voćnjacima.
Veoma je popularan sastojak mnogih pripravaka.
Postoje brojne sorte
nevena koje se razlikuju po boji i punoći cvijeta,ali su sve sorte po ljekovitim
svojstvima iste.
Mast od nevena kada
se priprema sa voskom može da se koristi 2 godine,jer pčelinji vosak konzerviše
nevenovu mast. Mast čuvati na tamnom i hladnom mjestu. Najbolje je topljenje
svinjske masti uraditi u vodenoj
kupelji. Neven reaguje sa metalom i u zavisnosti od posude koju koristimo malo
povećati količinu nevena ako su posude i kašike metalne.
Recept za nevenovu
mast broj 1
Sastojci:
Jedna šolja svježe
iscijeđenog soka od cvijeta i lišća nevena,
Dvije šolje nesoljene
svinjske masti i
Pola šolje voska.
Priprema:
Svi sastojci se
zagrijavaju na nižoj temperaturi dok se mast i vosak ne rastope. Ne smije doći
do ključanja. Cijelo vrijeme miješati smjesu. Nakon toga smjesu procijediti i
mast rasporediti u posudice i kada se mast ohladi zatvoriti posudice.
Recept za nevenovu
mast broj 2
Sastojci:
200g domaće svinjske
masti koja nije soljena,
Dvije šake latica
nevenovog cvijeta,
50g pčelinjeg voska.
Priprema:
Na nižoj temperaturi
otopiti mast. Kada se mast otopi dodati latice nevenovog cvijeta. Ako se mast
priprema na šporetu za drvo pomaknuti posudu na kraj šporeta, a na električnom
šporetu ostaviti na nižoj temperaturi. Smejsu ostaviti da se lagano krčka
(grije) oko 1h. Povremeno promiješati. Nakon toga procijediti mast i umijašati
pčelinji vosak. Sve dobro izmiješati da se dobije jednolična masa. Presuti mast
u pripremljene posude.
Recept za nevenovu
mast broj 3 – starinjski recept
Sastojci:
5 kašika domaće svinjske masti nesoljene,
50 svježih cvjetova
nevena.
Ova količina se lako
prilagođava vašim potrebama. Osnovni omjer masti i cvjetova je 1:10.
Priprema:
Koriste se samo
latice i unutrašnjost cvjetova. U rastopljenu mast ubaciti cvjetove i povremeno
promiješati tokom 1h. Ostaviti da se ohladi
i zatim prekriti platnom ( gazom) i ostaviti do sutra. Sledeći dan
ponovo zagrijati posudu i kada se otopi procijediti mast i presuti u posudice.
Čuvati na hladnom i tamnom mjestu. Ovakva mast traje 1 godinu.
Recept za nevenovu
mast broj 4 – recept komšinice Dade J
hvala komšinica na ovom recept odličnog mirisa
Sastojci:
50g latica nevena,
40g voska,
40g masti svinjske
ili kakao putera,
500ml maslinovog ulja.
Priprema:
U staklenu teglu
zapremine 700g staviti neven i preliti maslinovim uljem i ostaviti da stoji na
toplom mjestu tokom 3 sedmice, povremeno protresti ili promiješati drvenom ili
plastičnom kašikom. Nakon tog perioda procijediti i zagrijavati do 80ºC i
dodati kako puter i vosak koji su prethodno usitnjeni – rendani. Izmiješati i
ostaviti da se prohladi i ostaviti u posudama tamnog stakla ili keramičkim.
Sušenje nevena
Sveže cvijetove
nevena što prije staviti na sušenje raspoređene u jednom sloju na promajnom
mjestu u hladovini,ali na toplom.
Recept za neven u
maslinovom ulju
Sastojci:
1,5dl maslinovog
ulja,
1 šaka latica nevena
koje su se sušile jedan dan.
Priprema:
U maslinovo ulje
staviti latice nevena. Posudu staviti na toplom mjesto u polusjeni i ostaviti
tokom dvije sedmice i na kraju procijediti.
Ovo ulje se koristi
kod ujeda insekata, protiv osipa, uganuća, reume, za masažu.
Recept za neven u
rakiji
Sastojci:
1 šaka latica nevena,
Rakija da se prelije
neven i da nivo rakije u boci bude 2 cm iznad nevena.
Priprema:
Latice nevena preliti
rakijom i ostaviti da stoji tokom 2 mjeseca, povremeno promućkati bocu i na
kraju procijediti.
Koristi se za
reumu, artritis, uganuća, protiv bolova u zglobovima.
Comments
Post a Comment